7.4.11

Serviäpardus = kast õlut

Miks irvitab võrkpallur treeningul mõnuga, kui ta tiimikaaslase serv äpardub täielikult ja pall lendab vastase poolele altpoolt võrku? Sest nii suur viga tähendab eksijale korralikku trahvi õlles! Tutvustame Eesti meistrivõistluste finalistide Tartu Pere Leiva ja Tallinna Selveri trahvisüsteeme.

Jääd treeningule hiljaks – trahv! Unustad mängule särgi kaasa võtmata või koosoleku ajaks mobiili sisse – trahv! Teenid kohtunikult kollase kaardi – trahv! Oled noorpallur ja unustad meeskonna rätikud ja videokaamera bussi – trahv!

Miks on vaja selliseid mängijate endi algatusel paika pandud jäiku reegleid? "Eks see aita kõigil distsipliini hoida," selgitas Tartu libero ja trahvisüsteemi peaspetsialist Rait Rikberg, kelle sõnul võeti Pere Leivas ühiskassasse minevad rahatrahvid kasutusele ajal, kui juhendajaks tuli Oliver Taats. "Taats oli paduhilineja. Kogu aeg jäi treeningule hiljaks, ehkki tuli taksoga. Küsisime, milles asi. Selgitas, et on nii harjunud. Aga kui hakkas trahve maksma – esimesel kuul 500 krooni, teisel 300 – siis mõne ajaga kadus see harjumus."

Õllesponsorid: Tammemaa ja Loftesnes

Olgu öeldud, et õlut tuleb kaaslastele tuua vaid serviviperuse korral, muud üleastumised tähendavad rahatrahvi. Pallinguäpardus maksab Selveri võrkpallurile võistlusmängul kasti õlut, treeningul pääseb ta kümne pudeliga. Tartlaste taks on kuuspakk. Karistus-õlled tuleb ära tuua jõulu- või kevadisele hooajalõpupeole. Rikbergi sõnul on aasta jooksul Pere Leiva mängijate musta kassasse kogunenud 10–15 kuuspakki.

Miks pallingul põrunuid sedaviisi distsiplineeritakse? "See näitab ikka erilist käpardlikkust, servil – tegelikult käib sinna punkti alla ka ründelöök – nõnda eksida on päris raske," selgitas Selveri trahvikoguja Argo Meresaar, kelle andmetel on tiitlikaitsja pidude suurimad õllega varustajad Mathias Loftesnes ja Timo Tammemaa. "Eelmisel korral korraldasime pokkeriõhtu ja sauna, ütleme nii, et poest õlut juurde ostma ei pidanud."

Kuidas vaatab võistkonna treener sellele, et sportlased toovad eksimuse eest kaaslastele õlut? "Alkoholi tuleb tarvitada õigel ajal õiges kohas," sõnas Selveri peatreener Avo Keel, kelle arust on normaalne, kui võistkond kogunenud kesvamärjukese abil aastas üks-kaks pidu peab. "Päris nii see pole, et pärast igat mängu tuuakse duširuumi kast õlut."

Pere Leiva mängijad teenivad trahve eelkõige hilinemise eest. Minutine hilinemine treeningule maksab ühe ja mängule kaks eurot. Kusjuures euro tulek tõi kaasa räige hinnatõusu, varem tuli maksta 10 ja 20 krooni.

Enim täidavad tartlaste kassat Kristo Kollo ja Martti Juhkami. "Noored poisid armastavad magada," muigas Rikberg. Tegelikult täidab poolvabatahtlikult peasponsori rolli abitreener Raivo Simson, kes pakkus hoolealustele diili: kui panete mängus rohkem blokke, kui teete lihtvigu, siis annan kassasse 50 eurot!

"Selliseid mänge on õnnestunud 7–8. Seetõttu pole me enam ka oma noori kiusanud, muidu olid näiteks ka trahvid selle eest, kui mängus vastase viletsa servi vastuvõtu tulemusel meie poolele tulnud palli pole ära löödud," rääkis Rikberg.

Treenerid ei taha hästi maksta

Kes aga loodab, et on kukupai ja pääseb sedasi trahvidest, peab pettuma. Pere Leivas kehtib eraldi pugeja-trahv – kui sa kuu aja jooksul ühegi reegli vastu ei eksi, tuleb karistuseks viie euro võrra taskut kergendada.

Kui tekib olukord, kus mängija pole talle määratud trahviga nõus, võib ta selle arutamiseks viia seeniormängijate kogusse. Samas tõdeb Selveri seeniormängijate kogu liige Meresaar, et naljalt kedagi õigeks ei mõisteta.

Kõige raskem olevat aga võlgu kätte saada treeneritelt. "Neile võib meelde tuletada või mitte, aga ega raha hästi kätte saa!" kritiseeris Meresaar Keelt ja Raul Reiterit.

Keel, kes tänavu on vormirikkumise (ei kandnud võistkonna pusa, mis oli pesus) eest saanud kuue-eurose trahvi, kaitseb end: "Olen juba vanem inimene, pea 50aastane, nooremad peavadki meelde tuletama."

Selveri seeniorite kogu on endale jätnud õiguse määrata trahve ka "eriti juhmi käitumise" eest, kuid Meresaare sõnul pole seda väga ammu rakendada tulnud.

(Õhtuleht)

Vaata lisaks: Selveri trahvid

1 comment:

shetheson said...

click to find out more go to this site you can find out more blog see page Learn More

Post a Comment