Sügisese sealihakuu toite hindas kaks žüriid: üks Eesti ja teine välismaa toiduajakirjanikest ja -kriitikutest koosnev. Toidu maitselt, välimuselt ja õllega sobivuselt parimaks tunnistatud menüüd viidigi nüüd Belgia restoranidesse, kus neid sai maitsta 31. märtsist 2. aprillini. Toitude juurde sobitati neidsamu õllesid, mida pakuti ka Eestis.
Eesti kokki Belgias vastuvõtvatest restoranidest olid mitu teinud ära suure eeltöö: tellinud meie kokkade roogade valmimiseks vajaliku tooraine, trükkinud erimenüüd ning pannud välja Eestit tutvustavaid materjale.
Omaette teema on muidugi Belgia õlu. Oma umbes 130 pruulikoja ja ligi 800 püsiva õllesordiga väärib Belgia igati õllemaa nimetust. Kui arvesse võtta ka eksperimentaalsed õllesordid, mis igal aastal tulevad ja lähevad, on erinevaid õllesid Belgias mitmetes tuhandetes. Õllepruulimise ajalugu ulatub keskaega, kui sellega tegelesid mungakloostrid. Ehkki tänapäeval on õlletootmine mungakloostritest välja kolinud, valmistatakse ka suurtes tehastes osa õllest vanal nn kloostrimeetodil.
Õllejoomine on osa miljonite belglaste igapäevaelust. Tuleb muidugi öelda seda, et suhtumine õllesse on belglastel meist erinev: õllejoomine on selgelt sotsiaalne tegevus, mida iseloomustab kvantiteedi asemel kvaliteet. Õlut selle sõna kõige otsesemas tähenduses tõepoolest nauditakse, mitte lihtsalt ei kummutata purju jäämise eesmärgil pudelite kaupa sisse. Õlleklaasegi tundub belglastel olevat lõputu valik: igal tootjal ja õllesordil oma kujuga. Ei ole vale võrrelda belglaste õllejoomiskultuuri meie veininautimisega. Täiesti tavaline on näha pärast tööpäeva ja enne õhtusööki Belgia lugematutes õlletubades istumas igasuguses vanuses sõpruskondi, paarikesi jne, õlleklaas ees ja taldrikul tavapärane õlle kõrvale ampsatav juust. Tavaline on, et igas õlletoas on oma majaõlu, näiteks pubi A la Mort Subite majaõlu ongi Mort Subite oma kõigi sortidega, heledatest märjukestest trappisti ja puuviljaõlledeni, aga osta on võimalik loomulikult teistegi pruulikodade toodangut.
Tervet artiklit loe siit
(Eesti Päevaleht)
Vaata lisaks:
http://www.virbum.com/current/
Õlu ja toit
No comments:
Post a Comment