1.4.11

ÄP test: vaba aja ametlik kinnipidamiskoht

Juba aastaid on Scotland Yard pidanud oma nimele vastavat stiilipidu. Vaba aja ametlik kinnipidamiskoht – nii määratlevad nad ennast. Kinnipidamiskoha atribuutikasse on põhjalikult süvenetud. Mäng algab uksehoidja mundrist ja lõpeb elektritooliga tualettruumis.

Raske talv on nii mõnegi söögikoha uksed igaveseks sulgenud. Kui Eesti inimeste keskmine eluiga tasapisi kasvab, siis restoranide-pubide oma kahaneb kiiresti. Seda enam imetlust väärivad pikaealised, Mere puiestee Scotland Yard nende hulgas. Pubi ei püsi elus, kui ta õllesõpradele pinget ei paku. Scotland Yard tutvustab parajasti oma uusi jooke. Tavapärasele valikule – A. le Coq, Krusoviče, Paulaner, Guinness – on juurde tulnud hulk Inglise ale’sid ja siidreid. Uued on ka peakokk ja menüü, värskust hoitakse nädalalõpuesinejatega.

Kinnipidamiskohalik stiilipidu õnneks söögini ei ulatu: toit ja jook on pubi, mitte politseimaja ega vangla moodi. Nii et vangilobi ei pakuta ja kokk päti-võmmimängust osa ei võta. Ei mingit Politseiniku einet ega Viimset õhtusöömaaega. Ettekandjatel-kelneritel tuksub range vormiriide all hell ja hoolitsev süda.

Sest pole midagi, et üks nooruke kelner pole jõudnud lühikese teenistusajaga veel veine selgeks õppida ja ühel tütarlapsel ei tule täpselt meelde, millest road kokku on pandud – püüdlikud on nad kõik ja vanemad kolleegid on juba tõelised professionaalid.

Kui enamikus meie pubides ajab menüü igavusest haigutama ka siis, kui kõht on tühi, siis Scotland Yardi oma on isegi täiskõhulektüürina nauditav. Menüü ampluaa on lai: on lihtsaid ampse, on taskukohaseid lõunaroogasid, aga ka restorani sobivaid suurteoseid. Nii et tõeline igaühele-midagi-rahvakoht.

Uue stiili esindajatest jättis parima mulje vürtsikas nuudlisalat sealihaga: krõmpsult värske, lihaselt täidlane, eksootiliselt vürtsikas. Klassika igikestvat headust kinnitas bœuf à la tartar – ideaalne liha, täpselt doseeritud maitsed, lisaks vabadus ise paras maitsestus kokku segada. Klaasikaupa tellitavate veinide hulgas leidus ka verise lihaga kenasti sobiv Cabernet Shiraz.

Peakokk on vana suupisteklassika üles vuntsinud: kanatiivad on saanud sellerilisandi, küüslauguleivad suitsujuustu, sandwich pulled pork lihatäidise, mozzarella-tomatisalat baklažaani jne.

Eriti mehiseks õllekõrvaseks osutus XXL-mõõdus SY lihavaagen kahele. Kui uskuda menüüd ja arvestada vaid kahe sööjaga, on oht endale liiga teha – meid oli kolm ja kõhud said täis. Liharoogade esinduskogu parim pala oli pulled pork – barbeque-ahjus küpsenud sealiha, mis pärast pikka ahjusolemist on nii pehme, et kahvli all ribadeks laguneb. Kinnitust leidis ka tõsiasi, et kvaliteet alati kvantiteediga koos ei käi, vasikamaksa oleks pidanud rutem grillilt ära võtma.

Sadamalähedase söögikohana ei tule Scot­land Yard toime pippuri-pihvita, aga see pole mingi tavaline õhuke liistak, vaid parimas pipra­paneeringus tõsine tükk koos vokitud juurviljade ja lopsaka kartuliga. Olgu söögitrendid millised tahes, tubli lihakäntsakas, praekartulid ja kann õlut leiab tänuliku kõhu alati. Pikka iga sulle, Scot­land Yard!

Scotland Yard
Aadress: Mere puiestee 6e, Tallinn
Telefon: 653 5190
Avatud: P–N 9–24;
R, L 9–02

26
toit-jook
8/10
teenindus
8/10
interjöör
10/10
põhiroogade hinnad ?

(Äripäev)

Vaata lisaks: Scotland Yard

No comments:

Post a Comment