2.8.11

Pruulide õlletraditsioon elab täies jõus edasi

Rohkem kui kümme aastat tagasi, kui Pruuli Tiukal neer ära lõigati ja lapsed hakkasid kartma, et õllemeister võib manala teed minna, pandi kogu õlletegemise protsess peensusteni paberile kirja. Järeltulevad põlved said siiski veel kümmekond aastat oma vanaisalt kulda väärt pruulipraktikat ja kui legendaarne õllemeister Theodor Pruul ligi 90 aasta vanuselt tänavusel aastal elavate hulgast lahkus, võttis pojapoeg Paavo teatepulga üle.

36-aastane Paavo Pruul töötab veeteede ametis ja jälgib laevaliiklust. Vahetustega töö laseb Paavol siiski piisavalt palju kodusaarel käia ja sinna ta enda sõnul tööd kaasa ei võta. Paavo on vanaisa seitsmest pojapojast ainus, kes veel vanade viiside kohaselt õlut regulaarselt teeb.

Koos abikaasa Katrega (35), kes töötab Emmaste põhikoolis sotsiaalpedagoogina, kasvatavad Pruulid Sõru lähedal Pärna külas kaht last ja hoiavad elus õllepruulimise traditsiooni.

Paavo Pruul on oma vanaisalt Theodor Pruulilt mitmeid õllepruulimiseks vajalikke instrumente pärinud. Mitmed komponendid, sealhulgas käimatõrs, on vaatamata vanusele siiski kasutuses. Samal ajal meski segamiseks kasutatav puukaigas ehk ärk, mis on väidetavalt üle kahesaja aasta vana ja lugematul arvul õlletegu tähistavaid sälke täis, hakkas ühest otsast pehkima ning Paavo otsustas uue ärgi teha. Sellel ilutseb tänaseks kolm sälku.

Õlletegu nõuab ääretut täpsust


Noor õllemeister on vanaisalt õppinud, et puhtuse ja täpsuse pidamine on õlletegemise juures ääretult oluline: "Vanaisa ütles, et kui keegi tuli pruulikotta sisse ja kas või ukse kõvemini kinni tõmbas, siis oli kõik, õllest ei saanud enam asja."

Paavo tõi näiteks ka selle, kuidas käimise ajal peab õlu täpselt õige temperatuuri juures püsima ning väiksemgi kõrvalekalle võib kogu laari untsu ajada. "Aga mõni turist tuleb, annad mingit haput pära ja ütleb ikka, et on omapärane ja väga tore. Soovitab veel naisele ka...," lisas Paavo naljatledes.

Kui Pruuli Tiuka nimetas poes müüdavat õlu "poesolgiks", siis Paavo nii valiv ei ole. Enda sõnul meeldivad talle kõiksugused lahjad õlled, nii nagu tema tehtud koduõlugi.

(Edasi vaata Hiiu Nädala 28. juuli paberlehest)

(lüh. Hiiu Nädal)

Vaata lisaks:
Pruuli Tiuka pärimus läheb edasi
Pruuli Puhketalu
Kuidas teha koduõlut
Kuidas Patika ...
Koduõlle valmistamine ja joomine Hiiumaal

No comments:

Post a Comment