15.8.11

Aktsiisiseadust ootavad muutused

Rahandusministeerium on ette valmistanud alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse ning alkoholiseaduse muutmise seaduse, mida tutvustab Kaubandus-Tööstuskoja poliitikakujundamise- ja õigusosakonna jurist Koidu Mölderson.

Seaduste muutmise peamisteks põhjusteks on eelnõu koostajate poolt nimetatud ennekõike saatelehe elektroonilise süsteemi arendamist, mis viib selleni, et aastast 2012 peavad ettevõtjad teavitama maksuhaldurit aktsiisikauba vastuvõtmisest keeldumisest ja aktsiisikaubaga toimunud juhtumitest elektroonilise süsteemi vahendusel.

Seadusesse soovitakse sisse viia ka muudatus, millega aktsiisilaopidaja, kes on teistest alkoholitootjatest õiguslikult ja majanduslikult sõltumatu ning kes toodab aktsiisikaupadest vaid õlut, veini ja kääritatud jooke, ning kui kääritatud joogi ja veini toodang kalendriaasta jooksul kokku on kuni 15 000 liitrit ning õlle toodang kalendriaasta jooksul kuni 40 000 liitrit, esitab tagatise aktsiisi maksmise tagamiseks vaid maksuhalduri nõudmisel. Maksuhaldur võib nõuda tagatist, kui tal on alust arvata, et maksukohustus võib jääda täitmata. Aktsiisilaopidajat loetakse teistest alkoholitootjatest õiguslikult ja majanduslikult sõltumatuks muuhulgas siis, kui ta ei kuulu äriühingule, millele kuulub teine alkoholitootja või millel on otsene või kaudne osalus äriühingus, millele kuulub teine alkoholitootja ning kui ta ei kuulu äriühingule, milles on otsene või kaudne osalus äriühingul, millele kuulub teine alkoholitootja.

Muudatuse põhjenduseks on toodud maksupettuste madal riskitase, mille tõttu ei peeta vajalikuks tagatise esitamine sätestada kohustuslikuna. Samuti ei ole vajalik maksu administreerimise seisukohalt nõuda nimetatud ettevõtjalt pädeva mõõtja tunnistust, sest maksuhalduril on piisav pädevus hinnata ise mõõtmise korraldust ...

(lüh. Äripäev)

Vaata lisaks: Riik plaanib muudatudi aktsiiside vallas, Uuring: Eesti võiks alkoholiaktsiisi oluliselt tõsta

No comments:

Post a Comment