3.8.11

Miks Eesti ehitajad lõunapausil õlut joovad?

Soomlastele tundub kummaline Eesti ehitusmeeste käitumine, kes ostavad lõuna ajal poest õlut. „Siin nad käivad iga päev. Nädala sees ostavad õlut pudeli või paar, aga reedeti mõnikord rohkem,“ naeratab Helsingi Kamppi linnaosas asuva toidupoe müüja.

Soome ehitajate ametiühingu Uusimaa maakonna piirkonnajuht Vilppu Oikarinen ütles, et on teadlik sellest, et Eesti töökultuur on veidi teistsugune kui Soome oma. Eestlased ei pea seda ehk segavaks, kui tööpäeva jooksul võetakse üks või kaks õlut, kirjutab Helsingin Uutiset.

„Alkoholitarbimine ehitusobjektil on keelatud ja tööjuhatajad peaksid asjasse sekkuma. Sekkumine on siiski raske, kui õlut juuakse lõunatunnil väljaspool objekti,“ ütles Oikarinen.

Helsingis on tähelepanu äratanud ka mõnede Eesti ehitajate hoolimatu suhtumine tööohutusreeglitesse.

Paar nädalat tagasi kogunes Helsingis tänavanurgale hulk imestunud pealtvaatajaid, kes jälgisid, kuidas eestlased maja fassaadile tellinguid püstitasid.

„Jube oli vaadata. Nad ei eraldanud mingit turvatsooni, vaid vedasid metalltellinguid üles möödakäijate keskel,“ rääkis toimunut nägema juhtunu. „Nad sidusid suurte ja raskete torude külge nööri ja tõstsid. Torud kiikusid suures kaares inimeste peade kohal. Osa ehitajatest rääkis samal ajal mobiiltelefoniga.“

Tööohutusametniku Raimo Santikko sõnul ei taha ta Eesti ehitajaid laimata, aga fakt on see, et nendega juhtub rohkem tööõnnetusi kui soomlastega.

Samas öeldakse, et see, et just eestlased satuvad tähelepanu keskpunkti, võib tuleneda sellest, et nad on välismaalased. Välismaa ehitajad on Soomes suhteliselt uus nähtus.

„Alkoholitarbimine on Soome ehitusobjektidel praegu vähene võrreldes 1970. ja 1980. aastatega. Ma pole objektidel enam märganud, et alkoholi tarbitakse, vähemalt suurematel objektidel, kus tööjuhatajad kohal on,“ ütles Oikarinen.

(Delfi)

No comments:

Post a Comment