15.11.11

Põlva Talupood kutsub õpituppa

Kolmapäeval, 16. novembril algusega kell 18 toimub Põlva Talupoe tagakambris kalja- ja õllevalmistamise õpituba.

"Õlu on läbi aegade olnud eelkõige pidujook ja varemalt ka ohvriand, mida toodi kõigile neile, kellest arvati sõltuvat põllu viljakus, karja sigivus või kalaloomus," teeb talupoe juhataja Eve Veski väikese ajaloolise ülevaate. "Selline sümboolne akt käis käsikäes maiste tavadega, kus õlu oli tasuks inimestele, kes aitasid kaasa majandusaasta tähtsamatel ja suurematel töödel. Nii kujunesidki rahvakommetes tavad, mille kohaselt peeti õlletegemist teatud puhkudel lausa kohustuslikuks."

Kui viljasaak vähegi lubas, katsuti õlut teha kõikideks suuremateks pühadeks. Ka kõige vaesem mees proovis vähemalt jõuluks laari õlut valmistada. Jõulud olidki ehk kõige “märjemad” pühad. Kesvamärga pruuliti siis nii palju, et jätkuks vähemalt kolmekuningapäevani, paremal juhul küünlapäevanigi. Vanemal ajal oli teiseks tähtsaks õlletegemise puhuks mihklipäev, kui peeti lõikuspüha. Kevadistel ja suvistel tähtpäevadel ei olnud õlle osakaal nii suur, erandiks muidugi jaanipäev. Pulmades, matustel ja jootudel on õlu omanud olulist rolli pidutuju tekitaja või siis vastava meeleolu kujundajana. Viimase 150 aasta jooksul hõivas selle koha järk-järgult ostualkohol.

Oma olemuselt on õllevalmistamine väga konservatiivne nähtus ning püsinud oluliste muutusteta tänini. Enamasti pruulis õlle peremees või vanaperemees. Vana ja laialt levinud uskumuse kohaselt kandub toodetud ainesse üle ka tootja isiklikke omadusi, sellesse pannakse osa hingest. Naisi tavaliselt õlleteo juurde ei lastud, kuid on teada ka üksikuid üle valla kuulsaid naisõllemeistreid.

Tänapäeval on kodusest õlleteost saanud rahvakultuuri osa ning traditsioonide edasikandja. On tekkinud uusi meistreid, kes oskavad seda märjukest valmistada ning siin-seal saab seda ka linnainimene maitsta.

Õllemeister Tauno Talivee juhendamisel paneme hakkama koduõlle. Räägime sellest, kuidas valmib kali. Saame degusteerida valmis koduõlut ning maitsta kaljajooki.

Sündmusele palume eelregistreeringut hiljemalt 15. novembriks e-posti talupood@gmail.com teel, telefonitsi - 520 6576 (Eve) või teavitage oma osavõtusoovist talupoe müüjat.

Osalustasu 5€

(polvamaa.ee)

Vaata lisaks:
Kas VTA lööb ökofestivalile hingekella?
Kogupereüritus Raadil
Pruulide õlletraditsioon elab edasi
Eestil on potentsiaali...

No comments:

Post a Comment