11.11.11

Iiri vs. Eesti tume õlu

Iirimaa jalkakoondis taob täna ühe korraliku lahingu meie oma koondisega, kogu riik vaatab pealt, kuidas Lilleküla staadionil tehakse ajalugu. Kuid kuidas võitu õigesti tähistada, millised on need joogid, mis uhkuse märgiks klaasi valada?

Ajaloolise päeva paremaks kordaminekuks võttis Delfi testgrupp ette maavõistluse Iirimaa ning Eesti tumedate õllede vahel. Iirimaa kesvamärjukesed ei ole kohalikus kaubandusvõrgus just tugevalt esindatud, kuid Guinnessi ja Kilkenny kõrvale sai asetatud tugevad vastased.

Tumeda õlle testis võtsid maad Guinness Draught, Kilkenny Irish Beer, Saku Tume, Tõmmu Hiid, Cream of Dublin, Puls Tume ja Saku Pühadeporter.

Selleks, et muuta võistlus põnevamaks, et tuua värvi kahe õllemaa vahelisse võitlusse, katsime joojatel, maitsjatel, mekkijatel silmad maitsmiseks kinni. Iga jook võeti teadmatuses, mis maitse ja jook suhu satub, või mida oodata. Pimetesti tulemused kajastavad maitsjate isiklikke eelistusi ning pakuvad lugajatele väikest spikrit.

Testitulemused olid ootamatud, kuid õiglased. Hindeid ei pandud, kuid maitsemõtted ning eelistused jõudsid pärale. Kuigi test ei paku mingit kindlat võitjat, pakub nimekiri väikese juhendi, millise joogiga tänast vutitulemit tähistada.

Delfi ekspertgruppi kuulusid sellel korral Mari Skuin, Maris Üksti, Martin Hanson, Tanel Saarmann ja Jüri Butšakov.

Niisiis, tumedad õlled:

1. Guinness Draught

Tõsine tökat, mida on keedetud lõkkes või rikastatud vedela suitsuga. Lõhn on loogiliselt tumedale õllele vähene, kuid siiski kirbe alatooniga. Selgelt meeste õlu. Kreemjas maitse ning suus sulav vedelus aga kinnitavad, et tegemist on Guinnessiga. Palju korraga ei suuda, kuid pint on terviseks! Vajab tõsisemat aega, et nautida!

2. Kilkenny Irish Beer

Pehmem, mullita tume õlu, mis aga oma olemuses pakkumas tunduvalt tugevamaid mekke, kui testijad ootasid. Tuleb tunnistada, et ka kõige keerulisemas olukorras ei oleks Kilkenny õlu, millest lohutust otsida. Äärmiselt üllatuslikult suutsid testgrupi liikmed pea in corpore selle joogi pimetestil õigesti ära määrata. Jook on võitja külmas ning seltskonnas.

3. Saku Tume

Korralik lihamarineerimise õlu. Paks, tume ja kirbe. Kõik mida vaja, et marineerida tükk head küljetükki. Maitse on joomiseks liialt kirbe ning vajaks lahjendamiseks väikest vett, nagu espresso. Värvgi on sarnane. Juua suudavad tõsised Eesti stiilis tumeda austajad.

4. Tõmmu Hiid

Tõsiselt alahinnatud jook, mida peetakse pigem heleda õlle tumedaks vennaks, kui tõsiseltvõetavaks paksumaitseliseks tumedaks. Õigus on mõlemal. Kes eeldab tugevat maitset, seda siit ei leia, kes aga mõtleb Hiiust kui mugavast käredamapoolsest märjukesest, on õigel teel. Sobib sauna, õhtusöögile ning niisama meelt lahutama.

5. Cream of Dublin

Viimase aja huvitavam tume. Väga kerge gaasiga, kuid meeldiva kreemise maitsega. Juua külmalt või kallata lihamarinaadi. Vahepealset versiooni ei ole. Maitselt karge ning vedel, jook, mida võiks kerge naudinguga libistada mitu kruusi.

6. Puls Tume

Esmapilgul lööb silma ülitume värv, seejärel lööb ninna kerge aniisine hapukas aroom ning maitselt on kreemiselt magusamapoolne jook. Isegi mitme kangema õlle mekkimise järel on tunda joogi suhkrusisaldust. Kogu testi selge üllataja, mis peaks ja võiks jõuda enamuste õllesõprade lauale.

7. Saku Pühadeporter

Karm aastalõpumõdu, mis on oma humalasuse ning kirbusega keeratud pisut üle vindi. Sobib kindlasti kiireks ergutuseks jõulukuuse varjus, kuid nautimiseks liialt kirbe. Võiks olla hea koostis mõne jõulusöömas, kuid niisama joomiseks võiks sattuda vaid siis, kui kõik muu on otsas.

(Delfi)

Vaata lisaks: Fotogalerii ürituselt, Eesti võitis õlle maavõistluse Soomes, Kuidas tutvustatakse Iiri fännidele Eestit?, Mis sajandi mäng ON sajandi mäng

No comments:

Post a Comment