19.11.11

Kadripäevaks liha ja õlut

Järgmisel reedel on kadripäev ja kuna kadrid usuti karjaõnne toovat, söödi sel päeval kindlasti liha ja tanguputru ning joodi õlut.

"Kadripäeval sõi vanarahvas lambaliha, sest sellest loodeti head lambaõnne. Samal põhjusel pakuti ka sealiha, verest valmistati verikäkke. Mõnel pool jällegi sattus potti mõni suleline – kana, kukk või hani," kirjeldab Eesti Vabaõhumuuseumi Kolu kõrtsi toitlustusjuht Žanna Tamberg kadripäeva söömiskombeid.

Sel päeval kuulus menüüsse ka tangupuder ja pühadetoidule lisas maagilist väge see, kui seda lambalaudas söödi. "On teateid, kus peremees-perenaine söönud lambalaudas kanaliha, kusjuures luud ja suled maetud sõnniku alla: sellest omamoodi ohvritoimingust loodeti lammastele head sigimist ja paksu villa," ütleb Tamberg. Samamoodi kindlustanud lambaõnne laudas pudrusöömine. Tähtpäeva juurde kuulus ka õlu ning seda – nagu muudki pühadetoitu – pakuti ka kadrisantidele.

Lamba- või sealiha köögiviljadega (kaheksale)

Vaja läheb: 600–800 gr lamba- või sealiha, 1–1,5 l vett, 800 g kapsast, 5–6 porgandit, 10–12 kartulit, soola, köömneid.

Valmistamine: Pane liha kuuma vette keema. Sealiha keeda umbes 45 minutit, lambaliha veidi kauem. Poolpehmele lihale lisa porgandilõigud, kapsalohud ja sool. Kui köögivili on peaaegu pehme, liha kartul ja köömned ning keeda, kuni kartul on pehme. Serveeri liha koos köögiviljade ja keeduleemega.

Allikas: Kolu kõrts

Tangupudru kaalikate ja seentega (kaheksale)

Vaja läheb: 2 kl odratangu, 1–2 mugulsibulat, 300 g pekiliha, 1–2 kaalikat, 300 g metsaseeni, soola.

Vaja läheb: Pane tangud keeva vette ja sega, vähenda kuumust. Keeda vaiksel tulel 15–20 minutit, kuni tangud hakkavad paisuma. Võta pott tulelt, kata rätikuga ja jäta tangud paisuma.

Prae pekikuubikud sibula ja seentega, kaalikad hauta eraldi pehmeks.

Seega tangud kaalikate ja seene-pekiseguga, tõsta haudepotti ning pane umbes 10 minutiks ahju. Serveeri hapukoorega.

Allikas: Kolu kõrts

(Õhtuleht)

Vaata lisaks:
Põlva talupood kutsub õpituppa

No comments:

Post a Comment