19.11.11

Sügisene maitsespikker Euroopas reisijale

... Belgia

Belgia köök on oma mõjutused saanud peamiselt Prantsusmaalt ja Hollandist, loomulikult leiab iga linnakese südames ohtralt Aasia ja Itaalia restorane. Belgial on varuks aga ka oma trumbid ja unikaalsed maitsed.

Esiteks midagi õige magusat: Belgia šokolaadi traditsioonid ulatuvad tagasi 19. sajandisse, kui koloniaalmaadest hakati hankima eriti kvaliteetset kakaouba. Praegu on Belgias üle 300 šokolaaditootja ja eriti populaarsed on Belgia trühvlid, piima- ja pralineešokolaadid.

Vähemalt sama kuulus on ka Belgia õlu. Belgias tegutseb üle saja pruulikoja, igal mitmed väärikad õllesordid. Belgia õlled on üldjuhul üsna kanged ja enamasti juuakse õlut väikestest jalaga klaasidest – nii on Belgia õllejoomine üsna veinijoomise moodi.

Tuhat aastat vana on Belgia kloostriõllede traditsioon, need on ainukesed õlled, mille käärimine jätkub pudelis.

Maitsete mekad: Antwerpen ja Brüssel on head kohad maitseterikka nädalavahetuse veetmiseks.

Proovi reisil: Õlles valmistatud sinimerekarbid või loomalihahautis. Kuues Belgia kloostris valmiv kange Trappisti õlu või kelmikad kirsi- ja vaarikaõlled. Kuumad ja kohevad vahvlid otse tänavalt.

Osta kaasa: Šokolaad tuntud tootjatelt nagu Godiva, Neuhaus, Marcolini – või lase valgete kinnastega müüjal valida endale parimad käsitöötrühvlid.

Omaette lõiku oleks kahtlemata väärinud ka Austria sacher’i, šnitsli, tafelspits’i ja otse linna servas laiuvate veiniaedadega, Portugali sardiinid ja tursk, vinho verde ja portvein, Kreeka taramosalata ja muud meze’d ja juba Aasiaga kohtuv Türgi pealinn Istanbul oma vapustavate turgudega...

Toiduteemal arutlema, soovitusi jagama ja lõpuks ka maitse üle vaidlema võis jäädagi, oma isikliku Euroopa edetabeli lemmiksihtkohadest ja -maitsetest saab igaüks ise kokku panna.

(lüh. Postimees)

Vaata lisaks:
Kui suur peaks olema turisti päevaraha?
Eesti toidu ja Belgia õlle kohting

No comments:

Post a Comment