24.11.11

Sünnipäevalaps pakub legendaarset võileiba

Kunagise liha- ja piimapoe ruumides kuusteist aastat tagasi avatud ning erinevalt paljudest teistest 1990ndate keskel äri alustanud söögikohtadest siiani tegutsev Krooksu pubi tähistab sel nädalal sünnipäeva.

Kaheksa aastat Krooksu omanik olnud trummar Peeter Jõgioja meenutas, et käis enne Krooksu avamist Tšehhi- ja Iirimaal ning sai idee sealsetest pubides. «Iirimaal sai läbi käidud ja üle vaadatud umbes viiskümmend pubi,» lausus Jõgioja.

Pubi nime päritolu kohta ei osanud aga isegi Jõgioja kindlat selgitust anda.

Nimi lihtsalt tuli

«Kõige koomilisem ongi see, et kellelgi ei tulnud pähe, kust see Krooksu nimi tuli. Mingit konkreetset põhjust polnud. Istusime Toomemäel, jõime õlut ja arutasime, kuhu ja kuidas võiks teha,» rääkis Jõgioja, kellele oli pubi aastaid ka koduks. «Magasin leti peal, sest koju polnud mõtet minna. Ise varustasin, ise olin juhataja ja kui vaja, olin ka leti taga. Ainult kööki ma ei läinud.»

Jakobi mäe all avatud Krooksu esimesse menüüsse kuulunud suur suitsukanavõileib on siiani saadaval.

«Ei kujutagi ette, miks see on inimestele meeldinud, aga see oli tõesti nõutud. Ta on niivõrd teise maitsekooslusega. Seal on omad trikid juures,» lausus Jõgioja ning jättis legendaarse võileiva retsepti avalikustamata.

Hariv õllejoomine

Pubi praeguse juhataja ja programmijuhi Vladislav Albranti sõnul jäi Krooks ellu tänu sellele, et oli üks esimesi iiri pubisid, kus oli väga suur õllesortide valik.

«Alternatiivi Tartus polnud ja kindlasti on olnud määravaks ka head hinnad,» pakkus Albrant.
Jõgioja sõnul oli Krooks koht, kus mängiti alati head muusikat. «Eks me ka mõtlesime rasketel aegadel, kui kassat ei olnud, et äkki peaks Meie Mehe peale panema, aga õnneks tuli mõistus pähe ning jäime ikka roki ja bluusi peale. Kuna me näitasime ka muusikavideoid, siis oli see täitsa hariv õllejoomise koht,» meenutas Jõgioja.

Sünnipäevanädalal esinevad Krooksus mitmed tuntud artistid. Eile esinesid akustilise kavaga Jaagup Kreem ja ansambel Terminaator, täna astub pubis rahva ette üheksakümnendate algusest tuntud Jaxy ning laupäeval Jaan Pehk ehk Orelipoiss.

(Postimees)

Vaata lisaks: Krooks, Kõrtsimelu pakub loomeainet

1 comment:

Post a Comment