Kohvikupidaja ja kokk Anni Arro eelistab viimasel ajal valmistada kana asemel hõrgust küülikulihast roogasid ning pakub teistelegi kokkamiseks välja veidi rammusama prae retsepti.
Õlles hautatud küülik peekoni, sibula ja rosmariiniga
Viis kuni kuus portsjonit
1 küülik
1 rosmariinioks
3 küüslauguküünt
meresoola
1 pudel õlut
5 väiksemat sibulat
3 porgandit
jahu
50 g võid
100 g toorsuitsupeekonit
Lõika küülik tükkideks – lõika esmalt kintsud, ülemised jäsemed ja lõpuks tükelda keskosa. Anni sõnul on küülikul üsna haprad luud, nii et kirvest selleks tööks vaja ei lähe. Piisab tugevamast ja teravamast kööginoast. Hõõru tükid soola, rosmariini, hakitud küüslaugu ja oliiviõliga sisse. Jäta tunnikeseks tõmbama.
Sulata malmpotis või ja lisa tükeldatud toorsuitsupeekon. Veereta lihatükid jahust läbi ja pruunista võis mõlemalt küljelt. «Jahu annab hästi ilusa pruuni värvi ja pärast kastmele paksuse,» täpsustas Anni. Jäta liha potti. Lisa sekroriteks lõigatud sibulad ja viilutatud porgandid. Lisa pudel lahjemat õlut, kata pott kaanega ja jäta tasasel tulel hauduma.
Küülikuliha on eriti pehme ja hõrk peale 1,5 tundi õlles hautamist. Aeg-ajalt võib kontrollida, kas potis on piisavalt vedelikku. Kui tundub, et hakkab väheks jääma, võib lisada pisut vett.
Vahepeal valmista risotto.
Risotto
2,5 klaasi risotto riisi
50 g võid
100 g parmesani
1 l köögiviljapuljongit
1 klaas õlut
1 sibul
3 küüslauguküünt
Kuumuta puljong. Sulata teises potis või ja pruunista selles küüslauk ja sibul. Lisa riis. Pruunista minutike. Hakka ühe kulbi haaval lisama kuuma puljongit, nii et riis oleks kogu aeg vedelikuga koos. «Ära lase risotol ära kuivada!» rõhutas kokk.
Sega riisi pidevalt, sest niimoodi eraldub riisiteradest tärklis, mis teeb risoto mõnusalt kreemjaks. Kui tundub, et jälle vedelikku vaja, siis lisa aga puljongit. Vahepeal lisa klaas õlut ka - annab risottole mõnusa humalase meki (selleks on hea varuda tugevama humala maitsega õlut).
Kui oled riisi niimoodi 25 minutit seganud, lisa riivitud parmesan ja keeda veel 5-6 minutit. Riis peab jääma al dente, kreemja kastmega. Lisa vajadusel soola ja pipart.
Serveeri küülik selle imelise kreemja risottoga. Peale kalla veel jänesepajast tummist leent. Kaunista küüliku-õlleleenes haudunud porgandite ja värske rosmariinioksaga. «Lihtne, ilus ja ülimalt maitsev!» võttis Anni kokku.
Anni märkus: Õlu sobib kõige paremini tugevamate lihadega, sest õllel on pehmendav toime. Väga hea on õllega marineerida näiteks lambaliha.
(Postimees)
Vaata lisaks:
Õlu ja toit
Õlle ja kadakamarjadega hautatud küülik
No comments:
Post a Comment