Itaalias toodetav safranimaitseline lambajuust Piacentinu Ennese on tuhandes nimetus, mis pälvis ELi kvaliteedimärgi. Ühelgi Eesti tootel seda veel pole.

Juba 1992. aastal loodud ELi toidu kvaliteedimärkide süsteem aitab kaitsta Euroopa traditsiooniliste põllumajandussaaduste ja toiduainete nimetusi.

Tuntuimad kaitstud nimetused on näiteks Parma sink ja Roquefort’i juust. EL tagab, et ainult Itaalias Parma piirkonnas toodetud sinki võib nimetada Parma singiks ning Prantsusmaal Lacaune’i tõugu lammaste piimast valmistatud ja Combalou mäe sisse rajatud keldrites küpsenud juust võib kanda nimetust Roquefort.

Samamoodi on kaitstud ka Tšehhis Budweiseri ning Prantsusmaal Champagne’i ja Cognaci piirkonnas valmistatud alkohoolsed joogid.

Ükski Eesti toode ELi kvaliteedimärki ei kanna. Ent Eestis on olemas oma geograafiliste tähiste süsteem. Selle raames on Eesti patendiametis registreeritud kuus tähist – Saaremaa juust, Põltsamaa juust, Põltsamaa vein ja kolmel korral Värska vesi.

(Maaleht)