18.3.11

Alkohol ja dieet: kui palju on liiga palju?

KAALUABI: Kui oled pühendunud eesmärgile kaalust alla võtta ja terve püsida, võiks alkoholi tarbimisest loobumine olla üks sinu pikaajalistest eesmärkidest. Kuna enamik alkohoolseid jooke sisaldab väga suurel hulgal suhkrut ja kaloreid, võib alkoholi tarbimine dieedi nurjata. Ka võib see põhjustada ülesöömist, kui tegemata jäävad teadlikud otsused selle kohta, mida süüa.

Samas, nii kaua, kui kõik jääb päevase lubatud kaloraaži piiresse, võimaldavad mõned dieediplaanid juua aeg-ajalt õhtusöögi kõrvale klaasi veini või pudeli madala kalorisisaldusega õlut. Kas alkoholi tarbimine dieedipidamise ajal on ikka tark tegu? Seda siin peaksid sa teadma:

Alkohol ja dieet

Kui püüad otsustada, kas alkohol on dieedile tervislik lisand või mitte, on mitmeid asjaolusid, millega tuleks arvestada. Esiteks sõltub pruugitava alkoholi tüübist selle imendumine organismi ja mõju ainevahetusele. Alkohol on üks lihtsüsivesikute allikas ning tavaliselt imenduvad viina, rummi ja džinniga valmistatud kokteilid ruttu ning need töödeldakse organismis kiiresti ümber. Ka sisaldavad need joogid väga palju kaloreid ning nende tarbimisega võib päevase kalorilimiidi suurema vaevata ületada. Ainus võimalus alkoholi imendumist aeglustada, on süüa enne alkoholi tarbimist märkimisväärne kogus süsivesikuid ja rasvu. Enamikule dieedipidajaist ei oleks see aga sugugi mõistlik lisa igapäevasele menüüle.

Alkohol võib kaalulangetamist ka takistada — lihtsalt seetõttu, et organism on sunnitud kulutama tohutult energiat, et end alkoholi tarbimisega kaasnenud toksiinidest vabastada. Kuna alkohol kuivatab organismi, võib ainevahetus aeglustuda, mis omakorda vähendab võimalust tegelikult kehakaalu vähendada.

Kas dieedi pidamise ajal tuleks alkoholi tarbimine täielikult välistada?

Alkoholi tarbimine dieedi pidamise ajal ei pruugi alati lõppeda dieedi nurjamisega, kuid sellega kaasneb kindlasti oht, et sööd rohkem, kui vaja ning ületad seega päevase kalorilimiidi. Ent on siiski ka mõned n-ö turvalised alkohoolsed joogid.

Klaasitäis valget veini sisaldab vahemikus 60-80 kalorit portsjoni kohta ning võib olla kerge ja värskendav alkohoolne jook. Et kalorite hulka veelgi vähendada, lisa veinile tilgake sidruni või laimimaitselist gaseeritud vett. Klaasitäis punast veini või punaveini-spritzerit (vein pooleks mineraalveega) sisaldab vähem kui 100 kalorit portsjoni kohta ning võib olla õhtusöögile meeldivaks täienduseks.

Proovi viina toonikuga. Dieettoonik ei sisalda ühtegi kalorit ning üks pits viina sisaldab vähem kui 100 kalorit portsjoni kohta. Või näiteks Cuba Libret (kokakoolast, laimimahlast ja valgest rummist koosnevat kokteili). Dieetkoola ei sisalda ühtegi kalorit ning üks pits rummi sisaldab umbes 110 kalorit. Mojito on värskest mündist, laimimahlast, suhkrust ja valgest rummist valmistatud magus ja maitsev kokteil. Tüüpiline Mojito sisaldab umbes 160 kalorit ning võib olla teataval määral tervislikuks lisandiks toidule.

Enamik heleda õlle sorte sisaldavad vähem kui 100 kalorit portsjoni kohta, olles ometi säilitanud samasuguse maitse kui teisedki õlled.

Alkoholi tarbimine dieedi pidamise ajal võib olla riskantne ning mitte eriti tark tegu, arvestades seda, et eesmärk on kärpida kaloritarbimist ning püüelda tervislikuma elu poole. Kuigi mõned dieediplaanid võimaldavad tarbida alkoholi kord või kaks nädalas, võib parimate tulemuste saavutamise ja õigel teel püsimise nimel olla mõistlik alkohol menüüst täiesti välja jätta.

Allikas: www.mydailymoment.com

(Delfi)

Vaata lisaks: Joogid võivad su dieedi rikkuda, 28 uskumatut müüti toitumise kohta

No comments:

Post a Comment