21.3.11

Aare Külaotsa kogus on tuhat erinevat õllepudelit

Esimesena oli nõus tutvustama oma õllepudelite kollektsiooni Valjalas elav Aare Külaots. Ligikaudu tuhat erinevate siltidega tühja õllepudelit, korgid ilusasti peale kinnitatud, seisavad tal kodus mitmel riiulil reas.

“Lapsed korjasid kunagi purke, siis tüdisid ära. Ja siis mingil hetkel hakkas mul tekkima igasuguseid erinevaid õllepudeleid ning nii see alguse sai,” räägib Aare, kes on õllepudeleid kogunud oma paarkümmend aastat.

Plastpudeleid ta ei korja, kuna neid ei ole võimalik säilitada. Aare huvitavast kogust võib leida näiteks Tartu rahu aastapäeva puhul 1996. aastal väljaantud õlle, Seto Kuningriigi õlle, Saku õlletehase rajaja mälestuseks tehtud Karl Friedrich von Saki õlle, kirjanike toetuseks tehtud õlle, mis kandis nime Keisri Hull. “Õllevabrik küsis luba, kas tohib seda nime tarvitada, ja Jaan Krossi vastus olnud siis, et ainus tingimus on see, et õlu peab hea olema,” räägib Aare viimati mainitud õllepudeli kohta.

Tema kogust võib leida ka Elmari raadiole pühendatud õlle, Karksi ja Nigula õllede pudeleid, energeetikute päeva puhul välja lastud õlle, Õlletoobri sildiga 1998. aastal väljalastud õlle, Pärnu õlletehase 100. aastapäeva õlle ning õlleklubi presidendi pildiga pudeli. On olemas ka Sillamäe õlletehase toodangu näiteid ja mõned kingituseks saadud vanaaegsed pudelid. Kõige vanem pudel kogus on muide tsaariaegne. Aare näitab ka Pariisist toodud õllepudelit ja Tšehhi Švejki õlle pudeleid, mille igal sildil ise tekst.

(Saarte Hääl)

No comments:

Post a Comment