2.4.12

Viis enimlevinud viga õllede serveerimisel

Kui tellid pubis õlut, kas on sulle siis vahel lauda toodud jook, mis meenutab oma välimuselt pigem õunamahla või tumeda õlle puhul Coca-Colat? Kuhu on jäänud korralik vahumütsike, õige õlleklaas ja õllealus? On hele õlu olnud liiga soe või hoopiski tume õlu liiga külm?

Õllesommeljee Kristjan Peäske toob välja viis enimlevinud viga õlle serveerimisel ning annab soovitusi, kuidas õlut õigesti serveerida. Koostöös A. Le Coqiga on ta alustanud Eesti suuremates pubides projektiga Beer Star, mille eesmärk on arendada õllekultuuri, tõstes pubides ja restoranides ausse eeskätt õllede serveerimise.

Viga nr 1: Õlu on serveeritud valesse klaasi.

Kui pubis või baaris serveeritakse sulle kindla brändi õlut, tuleb seda serveerida vastava logoga klaasist.

Viga nr 2: Õlu on serveeritud ilma vahuta.

Ilma vahuta õlu meenutab pigem õunamahla. Korraliku vahumütsiga serveeritud õlu maitseb paremini. Kui jood õlut läbi vahu, muutub õlle tekstuur, see on pehmem ja parem; vaht võtab kinni ka tugeva õllemulli ning toob paremini esile värske humala aroomi ja maitse.

Viga nr 3: Tumedat õlut serveeritakse heleda õlle klaasist ning külmalt.

Tumedat õlut on soovitatav juua toatemperatuuril ülevalt kitsenevast pokaalist. Ülevalt kitsenev pokaal tagab õlle aroomi ja maitse parema levimise maitsemeelteni. Sarnaselt veinile ei serveerita sellist klaasi kunagi täis, sest kui valada klaas ääreni täis, kaob ära pokaali efekt. Hea tava on valada klaas poolenisti täis ja asetada pooltühi pudel klaasi kõrvale. Tumeda õlle soovitatav serveerimistemperatuur on 14 kraadi.

Viga nr 4: Heledat õlut serveeritakse liiga soojalt.

Heledat õlut tuleks juua pigem külmemana ja kõrgest õlleklaasist. Heleda õlle soovitatav serveerimistemperatuur on 6-8 kraadi.

Viga nr 5: Õlu ei ole asetatud õllealusele ning klaasi logo ei ole pööratud kliendi poole.

Täidetud õlleklaas tuleb asetada alusele – sellel on väga praktiline põhjus. Kui õlu on külm ja ruum soe, siis hakkab klaas n-ö higistama. Kui klaasi all on alus, valgub kogu kondents sellele ega riku lauda. Lauale asetades tuleb õlleklaasi logo keerata kliendi poole.

Illustratsioone näed siin

(A. Le Coq)

Vaata lisaks: Õlu passib ka šokolaadikoogi kõrvale, Kontrolörid alustavad serveerimise hindamist, Millised on toidu ja õlle sobitamise reeglid?, Nii tuleb serveerida..., Kuidas pakkuda õlut?, Õllesommeljee toob kultuuri muutusi

No comments:

Post a Comment