2.4.12

Pihtla taluõlu ja Jaagu taluvein lubati letile

Koduõlut ja -veini saab alates eilsest müügiks valmistada ilma ahista­vate piiranguteta.

Väikeseid õlle- ja veinitootjaid võib juba lähiajal tekkida kümneid, sest nad ei pea enam maksma üle jõu käivat tasu mõõtja pädevustunnistuse eest ega esitama laos olevate jookide eest aktsiisimaksu tagatist.

„1. aprillist kehtima hakanud alkoholiaktsiisi seaduse muudatus puudutab sõltumatuid õlle, veini või kääritatud jookide väiketootjaid, kes ei kuulu mõnele teisele alkoholitootjale,” selgitas maksuameti avalike suhete juht Anne Osvet. „Praegu on selliseid tootjaid vaid paar tükki ja maksuhaldur võib nõuda tagatise esitamist, kui näeb aktsiisi tasumata jätmise riski.”

„Ootasin seda seadusemuudatust nagu hingeõnnistust, sest nüüd ei ripu seaduse kirves enam minu pea kohal,” ütles Saaremaal Pihtlas koduõlut müügiks tootva osaühingu Taako juht Arvet Väli.

„Juba paar aastat tegutsesin nii, et maksuamet oli teinud mulle nõuete rikkumise eest ettekirjutuse. Kuid minu tootmismaht on nii väike, et nõuete täitmine käis lihtsalt üle jõu.”

Seni kehtinud korra järgi pidi väikesel alkoholitootjal olema alkoholi kanguse pädeva mõõtja tunnistus, mis maksab üle tuhande euro. Seda nõuti põhjusel, et iga joogitegu tuli aktsiisi määramiseks eraldi üle mõõta. Seaduse kohaselt ei saanud üksikisik alkoholi toota, sest mõõtmisega pidi tegelema nn sõltumatu isik. Samuti oleks väiketootja pidanud soetama kallihinnalised mõõtmisseadmed. „Saaremaa veterinaarteenistus keeldus selliseid seadmeid soetamast, sest pidas tootjate arvu liiga väikeseks ja liiga kalliks,” lausus Väli. „Minul polnud ammugi selleks raha.”

(Eesti Päevaleht)

Vaata lisaks:
Koduõlut tehakse maitse pärast
Kas VTA lööb ökofestivalile hingekella?
Põrgus läheb Pihtla õlu hästi kaubaks
Maaettevõtjad heitlevad euronormidega
Visa mees võitleb veinimüügi õiguse eest
Talunik soovib oma veini seaduslikult müüa

No comments:

Post a Comment