27.4.12

Klaas õlut päevas on kasulik?

Paar aastat tagasi viis Suurbritannia Õlleakadeemia läbi uuringu, mis kinnitab, et õlle kasulikes omadustes ei tasu kahelda – klaas õlut on isegi tervislikum kui pokaal punast veini. Veelgi enam, akadeemia eksperdid väidavad, et õlu on üks kõige tervislikumaid alkohoolseid jooke kogu maailmas.

Uuringu tulemustest selgus, et õlle tervislikkus seisneb selles sisalduvates kasulikes kiud- ja mineraalainetes, vitamiinides ja antioksüdantides. Kuna õlu sisaldab vähe alkoholi ja 95% ulatuses vett, annab see jook ka vähem kaloreid kui mitmed teised alkohoolsed joogid. Näiteks 0,3 liitrit 4%-list laager-tüüpi õlut sisaldab ca 94 kcal, seevastu keskmine pokaal punast veini annab 119 kalorit ning valget 131 kcal. 0,33-liitrine suhkruga magustatud alkohoolne kokteilijook annab keskmiselt lausa 179 kcal.

Uuring toob välja, et õlles sisalduvad B-grupi vitamiinid kaitsevad südameveresoonkonna haiguste eest. Samas joogis leidub ka räni, mis on kasulik eeskätt naistele. Näiteks on mitmes varasemas uuringus seostatud just räni naiste osteoporoosi haigestumisriski vähendamisega. Lisaks on õlles südametööle olulist kaaliumi. Linnastes, pärmist, humalast ja veest valmistatud naturaalses joogis pole grammikestki rasva ega kolesterooli ning ka humalal, mida kasutakse õlle pruulimisel, on tervislikke ja kasulikke omadusi.
 

Kindlasti kehtib aga õlle kasulikkusest rääkides reegel, et selle tervislikud omadused tulevad esile ainult siis kui õlut tarvitada mõõdukates kogustes. Siinkohal tuletavad uuringu läbiviijad ka meelde, et naistele tähendab see maksimaalselt kuni 0,5 liitrit ning meeste puhul kuni 1,5 liitrit lahjat õlut päevas.
 

Suurbritannia Õlleakadeemia uuring viidi läbi 2010 aasta märtsis.
 

Põhjaliku raportiga saad tutvuda siin
 

(Delfi)
 

Vaata lisaks:
Alkoholivaba nisuõlu kaitseb immuunsust
Professor: klaas õlut päevas tuleb tervisele kasuks
Kas õlu on tervislikum kui punane vein?
Pint õlut päevas on terviseks
Õlu päästab rasvumisest

Väike kogus alkoholi teritab vaimu 

No comments:

Post a Comment