20.4.12

Maailma eksklusiivseimad õlled!

Kui meie poodides maksab tavapärane õlu keskmiselt natuke alla 1 euro, siis mõni õlletootja läheb lausa nii kaugele, et toob turule selliseid õllepruule, mille hind kerkib 600 euroni. Ulmelise hinna taga on tihti õlle unikaalsed koostised ja pruulimisviisid.

Veel mõni aasta tagasi oli maailma kalleimaks õlleks 100 dollarit ehk 75 eurot maksev Samuel Adamsi toodetud magusapoolsema maitsega õlu Utopias, kuid lühikese ajaga on Austraalia ja Šotimaa tootjad sellegi üle trumbanud. Eksklusiivsed Utopiase gaseerimata õlled võivad olla küll kallatud vasega kaetud pruulimisnõusse ja pakkuda ainulaadset maitseelamust, kuid Austraalia õlletootja Australia’s Nail Brewing Company on läinud nii kaugele, et kasutas ale-tüüpi õlle valmistamisel päris Antarktika jääd. Limiteeritud koguses (kõigest 30 pudelit) Antarctic Nail Ale‘i müüdi oksjonil 800 dollari eest ning see tõusis maailma kõige kallima õlle staatusesse.

Varasemalt kõige kallima õllepudeli tiitlit kandev šotlaste BrewDogi õlletehase ale-tüüpi õlu The End on History šokeerib aga nii oma välimuse kui ka sisu poolest. 765 dollarit ehk natuke alla 600 euro maksva õllepudeli ümbriseks on maantee äärest üles korjatud surnud orava või nirgi (nn roadkill’i) keha! Kui sellestki väheseks jääb, siis võtke teadmiseks, et selle õlle alkoholisisaldus on 55%.

Kodumaised õlletootjad õnneks sellistesse pöörasustesse ei pürgi. Pigem keskendutakse toote eripärasusele: maitsele, tootmisprotsessile, toorainele.

Näiteks pakub A. Le Coq eksklusiivsust hoopis Eesti ainukese maheõllega Organic Beer, mis on esimene sellelaadne Eestis ning millel on kodumaal ainsana maheõlle tootmiseks vajalik sertifikaat. Kodumaine õlletootja on varemgi silma paistnud erilisemat laadi õlledega – olgu nimetatud näiteks šokolaadiporter šokolaadilinnastest  või Eestis vähetuntud  pinnakääritamisprotsessiga ale õlu English Ale. A. Le Coqi Tšehhi-tüüpi õlle Pilsi valmistamine nägi aga ette keerukat aroomhumala valimisprotsessi ning soovitud õlle värvuse ja maitsetäidluse saavutamine käis karamelllinase ja meskimisprotsessiga, mis ei kuulu  tehase teiste sortide  tootmise juurde. Tehase kõige eksklusiivseim ja hindamatu õllepudel pärineb aga aastast 1869. Tegemist on täielikult säilinud A. Le Coq stout õllepudeliga, mis toodi hiljaaegu üles 1869. aastal Norra lähistel põhja läinud suurelt purje- ja aurulaevalt Oliva.

Olgu veel teada, et Eestis müügil olevatest õlledest on üheks kalleimaks õlleks Champagne-stiilis Belgia õlu Deus, mille saab soetada omale 20 euro eest. Champagne-stiilis õlled  on kõik ale’id, mis toodetakse ja vormistatakse klassikalist šampanjameetodit kasutades ehk teisisõnu “à la méthode originale”.

Seega püütakse Eestis turul teistest eristuda pigem eripära ja ainulaadsuse kui hullumeelse hinnaga.

(A. Le Coq)

Vaata lisaks:
Kaua meres olnud pudel jõudis kodutehasesse
Kuidas maitseb 150 aastat meres lebanud õlu?
Samuel Adams Utopias
BrewDog The End of History
Deus Champagne Beer
Antarctic Nail Ale
Saku: tarbija valib õlut pakendi järgi

No comments:

Post a Comment