6.10.11

Kaua meres olnud pudel jõudis kodutehasesse

5. oktoobril anti pidulikult üle Norra sukeldujate poolt 1869. aastal põhja läinud kaubalaeva Oliva pealt üles toodud A. Le Coqi vana õllepudel. Pudeli üleandjaks oli Norra Agderi ülikoolist ning Balti filmi ja meediakooliga tihedat koostööd tegev David Holme, kes esindas selle aasta augustis Olivale laskunud sukeldujate seltskonda.

Holme sõnul kohtus ta sukeldujatega, kes plaanisid ekspeditsiooni 11. märtsil 1869. aastal põhja läinud suure purje- ja aurulaevale Olivia, möödunud augustis Norra rannikualal. “Uurides, mis uppunud laeval lastiks on, vastati mulle, et sadu pudeleid, mis kannavad tundmatu brändi nime A. Le Coq,” meenutas Holme. “Kuna olen Eestiga tihedalt seotud, teadsin ma kohe, et see on A. Le Coqi õlu, mida ma alati siin viibides ka joon,” muigas Holme ning lisas, et tal tekkis kohe soov tuua üle sajandi vanune pudel selle õigusjärgsele omanikule.

Tänaseks on põhjaläinud Olivia ja selle pardal olev varandus üheks osaks Norra rahvuspärandist, mistõttu nõudis pudeli esialgsele omanikule tagasi toomine kooskõlastamist mitmete ametnikega. “Mul on suur au olla täna lõpuks siin ning anda viimaks see vana pudel üle tema õiguslikule omanikule,” sõnas Holme.

A. Le Coqi juht Tarmo Noop ütles pudelit vastu võttes, et kahtlemata on see ühes oluliseks sündmuseks Eesti õlleajaloos. “Tegemist on Eesti ja ka Balti-regioonis ainukese nii vana säilinud õllepudeliga, millel on alles ka veel sisu,” märkis Noop. Ta lisas, et väärikas pudel saab aukoha Eesti ainukeses õllemuuseumis A. Le Coqi tehases, teiste haruldaste õlleeksponaatide kõrval ...

Loe edasi, vaata pilte ja videot siit

(A. Le Coq)

Vaata lisaks: Kuidas maitseb 150 aastat meres lebanud õlu?

No comments:

Post a Comment