6.10.11

Kuidas maitseb 150 aastat meres lebanud õlu?

Suvel koputas Norra Agderi ülikooli professori David Holme uksele seltskond Norra sukeldujaid, kaasas Skagerrakis lebavalt laevavrakilt pärit õlle- ja veinipudelid.

Professor David Holme käib aeg-ajalt dotseerimas Eestis Balti Filmi- ja Meediakoolis. Tema kodus olid sõbrad-sukeldujad näinud A. Le Coqi kaubamärgiga pudeleid. Nüüd oli neil sarnase signeeringuga taara kaenlas. Ainult et – leitud 142 aastat tagasi uppunud Oliva vrakist.

Purje- ja aurujõul sõitnud Oliva läks põhja 16. märtsil 1869. aastal. Pilgeni lastis merealus oli teel Londonist Danzigisse, pardal kohv, maitseained, sulatustiiglid ja 751 naela eest – tollal hiigelsumma – A. Le Coqi stout-õlut.

Legend räägib, et edukalt alanud reisi katkestas Skagerrakis tugev torm. Laevnikud üritasid küll Norra rannikuvees kaitset otsida, ent vastu hommikut sõitis laev ikkagi madalikule.

Oliva meeskond päästeti ja läheduses valves olnud lootsilaev pani silma alusele peale – kaubalasti päästmise eest oodanuks neid kopsakas tasu. Lootsilaeva-mehed saidki madalikul istuva Oliva liikuma ja nende õnn oli piiritu, kui nad avastasid päästetud aluse trümmist õlut. Meremeeste järgmist sammu pole raske aimata: jalamaid korgiti pudelid lahti ja pidu võis alata. Ka lõpp oli loogiline. Valjus tormis raksatas täislastis alus vastu kaljut ja uppus.

(Õhtuleht)

Vaata lisaks: Soome teadlased uurivad ülivana õlut, Soome teadlased vanimat õlut mekkima

No comments:

Post a Comment