Mullu suvel leidsid sukeldujad Ahvenamaa kandist 19. sajandi esimesest poolest pärit laevahuku, mille aarete seast toodi muu hulgas välja hästi säilinud šampanjat ning viis pudelit õlut. Soome VTT Keskuse uurijad asuvad nüüd välja selgitama, millise retsepti alusel kunagine kesvamärjuke koostati.
Nimelt on tegemist tõepoolest ühe maailma vanima säilinud õllega ning Ahvenamaa provintsivalitsus on vägagi huvitatud selle retseptist, et samasugust õlut sajanditetagusel viisil pruulima asuda, vahendab PhysOrg.com. Sellisest tootest kujuneks kindlasti üks turistimagneteid ning Ahvenamaa uusi märkprodukte.
VVT ülesanne on neile toimetatud ühe õllepudeli sisust kõik võimalik informatsioon kokku koguda. Millised mikroobid, happebakterid, pärmiosised jms. tolles õlles veel alles ning tuvastatavad on. DNA analüüsiga jõutakse ka juba surnud rakkudele jälile. Keemiline analüüs paljastab, milliseid toormaterjale 19. sajandi alguses selle vedeliku pruulimiseks kasutati.
(Delfi)
Vaata lisaks: Video
No comments:
Post a Comment