18.2.11

Kaks õlut päevas võib viia ravimatu haiguseni?


Õlles võib leiduda kasulikke vitamiine ja paljud ravimid aitavad igapäevaste hädade vastu, ent esmapilgul ohutuna tundunud pärast- töine tipsutamine või neelatud tablett annavad tegelikkuses salakavala hoobi maksa tervisele.

Meeste puhul loetakse selleks koguseks, millega maks võrdlemisi edukalt toime tuleb, 40 grammi alkoholi ehk umbes kaks õlut päevas, naiste puhul poole vähem. Seda mõned nädalad tarbides või ületades muutub aga maksa ainevahetus – sellele kogunevad rasvad ja maks muutub põletikuliseks. Tervislikele eluviisidele tagasi minnes kaob rasvmaks paari nädala jooksul.

Edasisel tarbimisel mitmete aastate vältel tekib alkohoolne maksahaigus ehk alkoholihepatiit, mille käigus maksarakud hakkavad kärbuma ja kaotavad võime organismi mürkainetest puhastada. Maksa töövõime ei häiru tavaliselt enne, kui on hävinud umbes kaks kolmandikku rakkudest, sest maksal on tohutu taastumisvõime. Kahjustunud maks ei anna endast üldjuhul märku ka valuga. Seega pole tipsutajal sellest kaua aimugi, et tema tegevus tervist laastab.

Umbes pooled alkohoolset maksahaigust põdevad inimesed tunnevad ennast hästi. Ülejäänutel võivad tekkida isutus, iiveldus, kaalulangus, valu paremal ülakõhus, vedeliku kogunemine kehasse, palavik. Maksasiseste sapiteede sulguse tõttu sidekoega satub sapp verre ning nahk ja silmavalged võivad muutuda kollaseks. Enamikul inimestest maks rasvumise tõttu suureneb, vahel ka põrn. Sellest võib anda märku suurenenud kõht ja pidev täiskõhutunne.

Enamasti kulub kümme aastat alkoholiga liialdamist selleks, et tekiks maksatsirroos ehk maksa kärbumine tervikuna. Maksa töö lakkamisel jäävad mürgid inimese verre ning hakkavad kahjustama aju, samuti võib tekkida maksavähk. Sellest seisundist tervis enam ei taastu.

Kuigi 30–50 protsenti eestlaste maksahaigustest on põhjustatud alkoholist, pole see siiski ainuke põhjus. Maksale avaldavad mõju kõik inimorganismi jõudnud mürgised ained. Kui mürgiseente söömist on kerge vältida, siis ravimite toksilisusele mõeldakse harva. Ometi on üks ohtlikumaid neist paratsetamool, mille lahustamisel tekib kehas mürgine vaheühend. Samuti mõjuvad maksale kahjulikult mõned liigeseravimid, aga vaid väga pikaajalisel ja arsti nõuandeid eirava tarbimise puhul.

(Tartu Ekspress)

Vaata lisaks: Kaitse oma südame tervist

No comments:

Post a Comment