6.2.11

Rekka-meeste Meka peibutab burgeritega


Veel üsna hiljuti oli Piiri kohvik Pärnus pea ainus paik, kust öisel ajal kõhutäidet sai osta.

Tähenärijad võiksid siinkohal norida, et Piiri kohvik pole ju üldse Pärnu jagu kohtki, sest asub maal ehk Tahkuranna vallas, otse suvepealinna sildi kõrval.

Olgu selle asukohaga, kuidas on, ent kahtluseta ulatub kohviku burgerite kuulsus horisondist kaugemale, nende järele tullakse nii maalt kui linnast.

11 aastat on Piiri kohvikus kohalikku konteksti mugandatud kotletisaiu valmistanud ja müünud OÜ Ravelte. Perefirma, mille moodustavad abikaasad Anne ja Gunnar Talv ning nende tütar Tiina Põldmaa.

Linna ja maa piiri tähistav burgerikiosk asus samas paigas juba enne Ravelte kätte minekut. Anne Talve meeenutust mööda valmis nüüd Piiri kohviku, varem putkana tuntud söögikoha hoone 1990ndate keskpaiku. Ja kandiski millenniumi vahetuseni just Piiri putka nime.

“Burgereid müüdi siis vaid luugist, aga peamine polnud toona toidu-, vaid alkoholimüük,” räägib Talv enne teda olnust.

Naine mäletab, et kui linnas alkoholimüüki piirati, seisis Piiri putka müügiluugi taga januste meeste saba. Igaühel purk või kanister näpu otsas. “Rahval oli vist raha rohkem,” arvab Talv. Või janu suurem.

Kui perekond aastatuhande vahetusel putka ostis, tuli hoonele panna kohvikuks kohandamisel katus ja tuua vesi sisse. Erinevalt varasemast, kui ööpäev ringi kauplemine käis vaid luugi kaudu, müüakse nüüd sealt vaid varahommikul kella viiest seitsmeni. Muul ajal saab kehakinnitust osta ja võtta kohviku sees.

Kui Piiri putka edukaimad müügiartiklid viina ja õlle kõrval olid burgerid, siis perekond Talv täiendas menüüd kookide ja soojade võileibadega kohvikukultuurile kohasemaks. Putkaks kutsumine kohviku uusi omanikke ei häiri...

Loe edasi siit

(Pärnu Postimees)

No comments:

Post a Comment