9.4.12

Mis teeb õllest maheõlle?

Kuigi õlu on naturaalne jook, mida valmistatakse linnastest, humalast, pärmist ja veest, ei saa kõiki õllesid, isegi mitte koduõllesid, pidada maheõlledeks.


Mis teeb siis ühest õllest maheõlle? Pöördusime selle küsimusega A. Le Coqi õllemeistri Lauri Lippingu poole, kelle hoolitseva käe all on valminud Eesti esimene maheõlu Organic Beer.

Õllemeistri sõnul pole orgaanilise toiduaine valmistamisel rõhk mitte tootlikkusel, vaid inimeste tervisel ja loodussõbralikkusel, mis seab tootmisele omad kindlad reeglid ja kriteeriumid. „Maheõlle valmistamisel peab kasutama vaid mahepõllumajanduses kasvatatud linnaseid ja humalaid. See tähendab, et maheõlle puhul tohib nii linnaste kui ka humalate kasvatamisel kasutada ainult looduslikku päritolu taimekaitsevahendeid, komposti ja teisi orgaanilisi väetisi ning taimekasvatustehnikaid. Keelatud on kasutada tehislikke säilitusaineid, pestitsiide, kunstväetisi,” loetleb Lipping ette nõudeid ning lisab, et A. Le Coq ostab oma mahelinnased Soomest ja mahehumalad Saksamaalt. Samuti kasutatakse Organicu tootmisel spetsiaalset pärmi, mis ei ole varem kokku puutunud teiste tootmises olevate õlledega.

Lisaks tooraine kasvatamise iseärasustele on keelatud mahetoodete ja nende toorainete kokkupuutumine teiste toodetega, mis on valmistatud mitteorgaaniliselt. See seab omakorda teatud piirangud ladustamisele ning tootmisprotsessile, mida jälgitakse riiklikult ja väljastatakse mahetoote sertifikaat. „Meie õlletehas on Eestis esimene, kellele on taoline sertifikaat välja antud. Selle saamiseks viisime oma tootmisprotsessis sisse vajalikud täiendused ning läbisime Veterinaar- ja Toiduameti põhjaliku kontrolli, mille tulemusena on meile väljastatud maheõlle tootmiseks spetsiaalne sertifikaat – mahetoodete tootmise tunnustus nr 17046,” lisab ta.
Mis puudutab kodus valmistatud õlut, siis seda võib pidada maheõlleks, kui selle toorainete tootmise väärtusahel ja tootmisprotsess on kontrollitud ning sellele on väljastatud mahetoote sertifikaat. Kui seda tehtud ei ole, siis ei saa ka koduõlut nimetada maheõlleks.
 

(Delfi)
 

Vaata lisaks: Robert Vaigla: mahetoode kogub järjest enam populaarsust, Müügile jõuab esimene maheõlu Organic Beer, Tarmo Noop: maheõllel on ekspordis perspektiivi, Saku Mahedast saab Saku Ehe

No comments:

Post a Comment