24.9.11

Kus topsis on Premium, kus Originaal?

A. Le Coq Premium või Saku Originaal – selles on küsimus! Mitmed suured õllesõbrad on teinud oma eelistuse Tartu või Tallinna toodangu kasuks. Kas aga tulised Originaali või Premiumi pooldajad oma lemmikõlle ka pimetestis ära tunnevad?

Katse tarvis leidsime viis õllesõpra: Tarvo Peensalu, Indrek Makke, Mari Paurson, ja Ahti Grünberg eelistavad Premiumi ning Kadri Vahe Originaali. Premiumi fänn Ahti naerab, et joob Originaali ainult pohmelliga, kui Premiumi enam ei ole. "Poest ma valin ikka pigem mõne A. Le Coqi variandi," lisab ta. Kadri tunnistab, et on naise kohta päris suur õllesõber – ta on kuulnud, et paljud tema sookaaslased ei joo õlut üldse. "Mulle maitseb õlu, isegi rohkem kui vein," lisab ta. Mari nõustub Kadriga ja ütleb, et eks sellepärast nad õlletestile sattusidki.

Kas testijatel on ka mingeid nippe, kuidas lemmikrüübe teiste seast ära tunda? "Saku mull on kuidagi teravam ja humalat on veidi rohkem kui Premiumil," teab Indrek. Kadri meelest on Saku Originaal maitselt intensiivsem, tundub talle külma ja kargena, A. Le Coq aga seevastu sooja ja pehmena. "Kui on valida, siis võtan alati Saku Originaali! Kui seda pole, siis pigem mingid Tšehhi päritolu õlled," räägib Kadri.

Paneme viiele osalejale nina ette kuus õlletopsi ja palume nende seast oma lemmikõlu ära tunda!

Kas õllesõbrad tunnevad pimetestis oma lemmiku ära?

Esimene tops

Indrek: "Hapu lõhn!" Ahti pakub, et see võibki olla Originaal – kuidagi mõru. Tarvo: "Žiguli õlu? Lõhn on küll Žiguli oma!" Kadri leiab, et lõhn on liiga kibe, võib Saku Originaal olla küll.

Teine tops

Tarvo teatab, et see jook on juba õlle moodi ja lõhnab A. Le Coqi järele. Ahti arvab, et pehmema maitsega kui eelmine. "See on pigem mahe, see ei tohiks olla Saku toodang," lausub Kadri. Mari nuusutab ja mekib õlut ja küsib teistelt, kas esimene ja teine topsitäis üks ja sama ei ole. Kadri vastab, et kindlasti ei ole, täiesti erinevad! "Aga see oleks küll hea, kui pannakse kaks õlut järjest ja see peaks meid haneks tõmbama!" arvab Kadri. "No nuusutage! Need on kaks täiesti erinevat lõhna!" sõnab Tarvo seepeale.

Kolmas tops

Indreku meelest väga leiva lõhnaga. "Ei tea, kas testis võiks Saku on Ice ka olla?" mõtiskleb Kadri ja keerutab topsi käes. Tarvo arvab, et see võiks olla Saku Originaal. "Mina pakun, et see on õlu!" naljatleb Ahti. "Väga hea pakkumine!" kiidab Tarvo takka. "See on hullult lahja lörr!" teatab Kadri. Tarvo itsitab, et äkki on hoopis alkoholivaba õlu. "Teate, siin ongi nagunii ainult kaks erinevat õllesorti, mida meile tuuakse," jääb Mari kolme õlletopsi nuusutades umbusklikuks.

Neljas tops

Kadri meelest on neljas topsitäis teistest õlledest täiesti erinev. "See mulle meeldib, mahe!" lausub Mari ja arvab, et see võib olla A. Le Coq. Õlletopside värvusi silmadega mõõtes ütleb Tarvo naljatades, et see test viib ta varsti endast välja. "Kas kõik õlled on Eesti omad?" uurib Kadri. Mari meelest on sel õllel kuidagi eriliselt tihe vaht. Kadri pakub taas, et Saku on Ice! Mari kinnitab, et ei, see ei ole see kindlasti.

Viies tops

Kadri leiab, et selles on väga pehme maitsega õlu. "See on küll A. Le Coq," pakub Mari. "Mis maitsega see Dieseli õlu on? Ei, mina arvan, et see on Premium," mõtiskleb Kadri. Ahti naljatleb taas, et maitsemeel hakkab pehmeks minema, et võib juba küll A. Le Coq olla. Tarvo ja Indrek nõustuvad temaga.

Kuues tops

"Jälle sama vaht!" vaatab Kadri. "See on ka A. Le Coq?" küsib Mari ja vaatab väga uuriva pilguga topsi sisu. Tarvo lisab, et A. Le Coq on see kindlasti. "Miks mul on tunne, et kolm esimest on ühesugused õlled ja kolm viimast ka? Ehk siis kolme esimese hulgas peab olema Originaal ja kolme viimase seas peab olema Premium," arutleb Tarvo ja lisab igaks juhuks, et ta võib ka totaalselt eksida. Ahti arvab, et viimases toodud topsis võib siiski Saku toodang olla. "Kuidagi täiesti mõru on," leiab Ahti.

Eesmärk

Katse eesmärk on selgitada, kas oma lemmikõlle tulised pooldajad suudavad selle märjukese teiste õllede seast pimesi ära tunda. Kas mõni pakub Originaali ka Premiumi pähe või vastupidi?

Tulemus

Tarvo pakub, et teises topsis oli Saku Originaal ja viiendas A. Le Coq Premium.

Indreku meelest oli kuuendas topsis Premium ja teises Saku Originaal. Kadri arvab, et kõige esimeses topsis oli Saku Originaal ja viiendas või kuuendas A. Le Coq Premium. Ahti toetab Kadri arvamust. Mari meelest oli esimeses topsis Saku Originaal, A Le Coqi puhul tekitasid kõik kolm viimast topsi temas segadust, äkki siis viies.

Paljastame saladuse, et tegelikult oli kolmes esimeses topsis Saku Originaal ja kolmes viimases topsis A. Le Coq Premium.

Tublid! Mitte keegi ei pakkunud Originaali Premiumi pähe või vastupidi, nii et tuline õllesõber tunneb ka segadusttekitavas olukorras oma lemmiku ära.

"Kahtlustasin juba teise õlle peale, et see on sama, mis eelmine," ütleb Mari palavas arutelus pärast tulemuste teatavakstegemist. "Ütleme nii, et vähemalt jäime kõik sinna vahemikku sisse ja tundsime põhiasjad ära!" rõõmustab Tarvo.

(Õhtuleht)

Vaata lisaks: Eesti võitis õlle maavõistluse Soomes, Delfi jaanipäevane õlletest, "Eestis valitseb õllenatsism!"

No comments:

Post a Comment