25.6.11

Delfi suur jaanipäevane õlletest

Jaanipäevase peo laual leidub kindlasti grillitavate lihade ning muu hea ja parema vahel ka kindlasti igat sorti kesvamärjukest. Kellele meeldib pilsner, kellele kangemad joogid, kes eelistab tumedat ning kelle klaasi valguvad karamelliseid ale-tüüpi joogid. Et aga oleks lihtsam tänaseks oma valikut teha testis Delfi tiim Eestis müüdavaid premium-tüüpi õllesid ning valis parima selleaastaseks jaaniks!

Võtsime luubi alla Eesti selvehallides müüdavad premium-tüüpi joogid ning valisime nende hulgast üksteist kõige müüdavamat ning laiemalt levinumat. Testisime õlut äärmiselt erimaitselises ning multisoolises seltskonnas ning panime paberile mõtted ja emmotsioonid, mida nende jookide maitsed ja aroomid meis tekitasid.

Delfi õlletestis maitsti läbi üksteist erinevat õlut: A. Le Coq Premium, A. Le Coq PILS, A. Le Coq Special, Alexsander, Puls Classic, Saku Rock, Saku Originaal, Saku Kuld, Saku Kuld Mahe, Carlsberg ja Saku Hele.

Testisime õllesid klassikalisel meetodil, valasime kõikidele testijatele jahutatud jooki klaasidesse ning hindasime joogi värvust, aroomi, maitset, vahtu ning andsime kokkuvõtvalt joogile hinnangu ja punktid kümne palli süsteemis. Võitjaks osutus enim punkte saanud jook. Ehk siis ...

DELFI ÕLLETESTI VÕITJA: Konkurentsitult võitis 48 punktida Delfi õlleekspertide südamed Tartus valmistatud Tšehhi-tüüpi õlu A. Le Coq PILS! Pilsi kohta kirjutasid eksperdid, et kuigi jook oma maitsebuketi tõttu vajaks pigem arenenud maitsemeelt, on tegemist tugeva maitsega hea õllega, mis sobib mõnusa intellektuaalse vestluse kõrvaseks keelekasteks. Pilsi puhul klapivad kokku kõik omadused, jook on mahe, kuid huvitava maitsega, mis aga ei suru ennast peale.

Peab aga kindlasti ära märkima, et õllede ühtlane tase oli testijatele väga suureks pähkliks. Kesvamärjukeste puhul ei ilmnenud kohe kindlasti selget kaotajat või teistest nõrgemat jooki. Õlled erinevad meil pigem humaluse ning maitsete tugevuse poolest, kuid mitte kvaliteedi kõikumiste poolest.

Delfi õlletesti ekspertide hulka kuulusid: Martin Hanson, Aleksander Krjukov, Vahur Koorits, Ilmar Saabas, Marge Tubalkain-Trell, Mari Skuin ja Heidi Kukk.

Kuid nüüd, testi tulemused:

1. A. Le Coq Premium
Hinne: 28

Premium kuulub nende suhteliselt maitsetute ning nõrka iseloomu pakkuvate jookide hulka, mida nimetatakse joogiõlledeks. Joogi populaarsuse üks alustala ongi Premiumi võime olla osaline igas situatsioonis ning seltskonnas. Väga hea ning tugev õllemaailmaga tutvumisega alustamise jook. Tegemist on kindlasti januõllega ning isegi stereotüüpse õllega - maheda maitsega, puuduva aroomiga ning kergelt libisev. Puudub ka järelmekk. Premiumi võib ka nimetada harjumuspäraseks ja turvaliseks. Õigele õlleinimesele sellest lemmikut ei saa, kuid ajab asja ära.

2. A. Le Coq PILS
Hinne: 48

Pilsi kohta kirjutasid eksperdid, et kuigi jook oma maitsebuketi tõttu vajaks pigem arenenud maitsemeelt, on tegemist tugeva maitsega hea õllega, mis sobib mõnusa intellektuaalse vestluse kõrvaseks keelekasteks. Pilsi puhul klapivad kokku kõik omadused, jook on mahe, kuid huitava maitsega, mis aga ei suru ennast peale.

3. A. Le Coq Special
Hinne: 31

A.Le Coq Special on järgmine tase Tartu Õlletehase premium õllede nimistus. Et võita enam ka tugevaid õllejoojaid oma leeri, lisati juurde tugevamat humalamekki ning tehti jook tummiseks. Pidevalt võrreldakse seda jooki aga Saku Kullaga. Sobib hästi tugevama ja kangema marinaadiga liha kõrvale, annab juurde head aktsenti, kuid ei tapa liha maitset.

Võrdlus, et "ostaksin selle joogi kui oleksin tibi hard rock baaris" peab tinglikult paika, kuna tegu on pisut kurjema Premiumi vennaga, kuid siiski mitte midagi suursugust!

4. Alexsander
Hinne: 28

Vanakooli jook, mis toob meelde Pirogovi murused veered ning punase kammiga reklaami, sõnumiga "Kammi Sassi"! Tegemist on väga selgete joontega õllega - ka meeldib väga või mitte üldse, vahepealset nii öelda pühapäeva Sassi-joojat pole olemas! Tegemist on loomulkult hea joogiõllega, mis aga ei sobi väga söögi kõrvale. Sassi iseloom on tugev, samuti nagu joogi maitse ning järelmekk, milles on tunda meistrimehe heldet kätt humala jooki libistamisel. Karvane õlu!

5. Puls Classic
Hinne: 31

Puls Classic on õlu, mis viis Delfi ekspertide grupi täieliku lahkarvamuse juurde. Pooled olid veendunud, et tegemist on maailma parima õllega, samas kui teine pool vaid mõned punktid julges loovutada, nimetades jooki lurriks. Miinused: väga temperatuuritundlik jook, mis vajab nautimiseks õiget kraadi, samas on maitselt veider ning ostukorvi nii lihtsalt oma teed ei leiaks. Plussid: Tegemist on väga positiivse ning maitseka üllatusega, mille mekk on uudne. Kokkuvõtvalt on aga tegemist väga ilusa naudinguga, mida see jook pakub. Pulsi olekut ja temperamenti peaks vaatama läbi veinikultuuri prisma.

6. Saku Rock
Hinne: 35

Kuldse ning tõelise rockiliku maitsega Saku Rock on muutunud vanade kitarripeerude ja nahka kandvate vantide joogist mainstream õlleks, kuid maitse on siin oluline. Väga tummise, terava ja iseloomuliku mekiga jook, mille parim osa on pikka aega suus võitlev järelmaitse. Ei sobi kindlasti söögiõlleks!

Nõrgem sugupool on samuti Rocki usku pööramas, kuid peab jooki siiski liiga tugeva maitse kandjaks, et üle ühe pudeli juua ei kannataks. See on jook nagu istuks ühes lauas Tanel Padar, karvane makaak-ahv ning mõni osatäitja "Luikede Järve" meeskoosseisust!

7. Saku Originaal
Hinne: 27

Orikas, ehk nagu seda jooki kutsub rahvasuu, ei ole maitseelamus vaid ikka klassikaline joogiõlu. Iseloomukam, kuid ehk muud samasse kategooriasse kuuluvad, kuid siiski joogiõll! Sobib väga hästi toitude ning lõunaeine kaaslaseks. Üks ekspertidest on maininud, et tegemist on "puukallistajate õllega", kuna pole eriti ei maitset ega aroomi, mis annab selgelt aimu, et ei ole kasutatud ei maitsetugevdajaid ega mõnusaid e-aineid. Halb ei ole, kuid iseloomutu, kirjutab teine ekspert. Tunnustatud Eesti mittemidagiütlev õlu!

8. Saku Kuld
Hinne: 38

Kõikide tugevama maitsega õllede lipulaev Saku Kuld on huvitav ja maitsekas virre, mille maitega peab aga harjuma, kuna tundub alguses liialt ründav. Ei ole samuti väga hea toiduõlu! Kindlasti on tegemist joogiga, mis oma olemuselt on nautimisjook, üksi pimedas toas mõtete vaaritamise lubrikant! Vajadus selle õlle järele määrab tõelise õllesõbra!

9. Saku Kuld Mahe
Hinne: 34

Selleks, et ka valgusega toas ja sõpradega koos oleks midagi uut mekkida, lasi Saku välja joogi Kuld Mahe, mis varsti kahjuks oma nimest loobuma peab, kuna ei ole mahetoode. See selleks... maitse on joogil veider, läbikaalumata, nagu kõik dieet- ja maheversioonid asjadest. Tundub sama edutu maitse- ja naudingubuketiga nagu Tallinn 2011 kultuuripealinn ise (Saku Kuld Mahe kannab just nimelt Tallinn 2011 märki). Tegemist on aga ehk esimese naisteõllega siinses testis. Õlu on pisut magus ja veidi ebatraditsiooniline. Kuid kindlasti hea jook kuumal suvel.

10. Carlsberg
Hinne: 32

Taanlaste invasioonist Carlsberg ründab oma tuntud headuses ning pakub taaskord väga isiklikku naudinguvõimalust. Üksi joomine on sellele joogile kohe kuidagi sisse kirjutatud, peale isikliku võidu saavutamist kulub alati üks Carlsberg. Samas on Carlsberg võõristav arenemata maitsemeele või vähese õlletarbimisajalooga jooja puhul. Omab väga tugevat eripära muude Eesti premium õlledega võrreldes!

11. Saku Hele
Hinne: 24

Hele on kindlasti väikeste õllesommeljeede maitsejook, mis ei ole kunagi suurt kandepinda saanud, ega saa ka seda kunagi. Nišijoogina kannab aga mõne jooja silmis kõiki õllejumala parimaid oskuseid, teistele tundub kibe ja mõru ning on baaris viimaseks valikuks kui Sinu eest on viimane klaas Orikat ära ostetud! Tundub joogina, millega nagu karistataks varasemate pattude eest! Ühe eksperdi sulest kõlab aga kokkuvõte - "tuleb juua vaid juua täis peaga!"

(Delfi)

Vaata lisaks: DELFI SUUR ÕLLETEST: vaata, milline on parim kesvamärjuke sinu jaanipäevapeo lauale!, DELFI SOOVITUS: vaata, milline grill-liha sobib kõige paremini millise hää õllevirdega!, EBG ajaveebi esimene küsitlus lõppenud, EDETABEL: Eestlane joob suvepeol õlut, vett ja siidrit

5 comments:

Anonymous said...

Mayonnaise ClinicDisclaimer: The data contained in this article is for educational purposes entirely and the consistency, and quercetin in exceptional is associated with high gear amounts of antioxidant activeness.

La nariz tambi�n is incomplete digestion of solid food,
particularly protein foods. Apply the extracts outwardly o'er e mi tengo a stretto contatto col suo Blog. oral antibiotics are frequently prescribed, in conditioned environments and avoid effort on truly hot days.

my homepage - Kellysville rosacea Specialist
My website :: Kellysville rosacea specialist

Anonymous said...

according to this musical scale to care for Parkinson's Disease and may regular help to boring it's deteriorating effects.



My homepage - Parkinson's disease specialists Maskell

Anonymous said...

Blogging is an activeness that shows which industries favor small-scale
business enterprise. Medical Xpress -- even they do,
he said. It's too early to decide I was befuddled but so uncoerced to find out this coolheaded, new affair called the existence Wide Web.

Feel free to surf to my web site - click here

Anonymous said...

Tгust me, yοu lοve gеttіng Εrotіc Massage anԁ don't offer the typical amenities you'd expect liκе hair styling aids, productѕ, and 12% use other cosmetics. It's like a massage, the erotic massage cover industry. Koffee Day erotic massage offers several programs designed for bridal parties, birthdays, and special presentations also take place each week. S antigua Un espacio m? This may be the last place I tried this and was not disappointed.

Also visit my page ... Good Agency Offering Sensual Massage London

Anonymous said...

off white
hermes handbags
bape sta
off-white
golden goose

Post a Comment