19.9.11

Gaasirünnak Oktoberfestil

Maailma suurima rahvapeo Oktoberfesti avapäev Lõuna-Saksamaal Münchenis lõppes paanikaga. Kurikael lasi ühes suures õlletelgis laua alla pipragaasi. 37 inimest vajas arstiabi, vahendab BZ Online.

Laupäeva keskpäeval avas Müncheni ülemlinnapea Christian Ude kahe löögiga esimese kahesajaliitrise õllevaadi ja soovis kõigile rahumeelset pidu. Õhtul kell 20 lasi üks noormees mees ühes suures õlletelgis laua alla pipragaasi. Puhkes paanika.

Pidulised tormasid telgist välja

Hirmunud ja nutvad inimesed tormasid telgist värske õhu kätte. Orkester katkestas mängimise ja sündmuskohale ruttasid tuletõrjujad, kiirabiarstid ja politseinikud.

«Äkki ei saanud ma enam hingata. Keegi ei teadnud, mis on juhtunud, ja kõik soovisid võimalikult kiiresti telgist välja saada,» kirjeldas juhtunut ajalehele Bild ameeriklanna Kelly.

Oktoberfesti külaliste turvalisuse eest hoolitseb pidevalt 500 politseinikku. Võimaliku terrorirünnaku ärahoidmiseks on tänavu esimest korda sissesõiduteedele pandud betoontõkked. Kaks aastat tagasi ähvardasid islamiäärmuslased Oktoberfesti rünnakuga, ja ehkki tänavu keegi ähvardanud pole, võtavad korrakaitsjad piduliste turvamist äärmise tõsidusega. Käib ju Oktoberfestilt iga päev läbi sadu tuhandeid inimesi ning võimalik terrorirünnak tooks kaasa väga palju ohvreid.

Sakslased mäletavad veel hästi, et Oktoberfesti 201 aasta pikkuse ajaloo jooksul on seal üks suur terrorirünnak toime pandud: 26. septembril 1980 õhkis paremäärmuslane Gundolf Köhler festivaliala peasissekäigu juures pommi, mis võttis elu peale tema enda veel 12 inimeselt. 211 inimest sai vigastada, neist 68 raskelt.

Oktoberfesti traditsioonid ulatuvad aastasse 1810, kui kroonprints Ludwig ja printsess Therese von Sachsen-Hildburghausen pulmi pidasid. Pidustused kestsid tookord kuus päeva.

Oktoberfesti käive – miljard eurot

Õllefestival on seni ära jäänud 24 aastal, põhjuseks kooleraepideemia, sõda või 20. aastate majanduskriis. Piduliste rekord pärineb aastast 1985, kui Oktoberfestil käis lustimas 7,1 miljonit inimest. Mullu oli külastajaid 6,4 miljonit. Neist igaüks kergendas Oktoberfestil kukrut keskmiselt 61 euro võrra. Kui lisada välismaalt saabunute kulutused majutusele, sõitudele ja sisseostudele, siis ulatub Oktoberfesti käive miljardi euroni.

Tänavu oodatakse Oktoberfestile vähemalt kuut miljonit külastajat. Liiter õlut maksab 8,70–9,20 eurot. See on umbes 4% rohkem kui mullu, mil õlleliitri eest küsiti 8,30–8,90 eurot. Nisuõlleliiter võib maksta ka üle 10 euro. Mullu joodi Oktoberfestil ära 7,1 miljonit liitrit õlut. Kesvamärg tundub esmapilgul kallis, kuid erinevalt Tallinna Õllesummerist ei ole Oktoberfestil vaja sissepääsuks eraldi piletit osta.

Õllefestival kestab tänavu tavalisest päeva kauem, sest esmaspäev, 3. oktoober on Saksamaal rahvuspüha ning Oktoberfest jääb sel päeval avatuks.

Arstiabi vajas 37 inimest. Pärast telgi tuulutamist pidu jätkus, ent tuju oli paljudel rikutud. Politsei tabas eile gaasitaja. Selleks osutus 19aastane noormees. Talle esitatakse süüdistus raskete tervisehäirete tekitamises.

1600 ettekandjat ja kelnerit

Müncheni Oktoberfestil hoolitsevad külaliste eest 1600 ettekandjat ja kelnerit, vahendab Bild Online.

Parimad nendest suudavad 17 päeva jooksul teenida kuni 15 000 eurot. Tavateenistus on 5000–8000 eurot.

Ettekandjad viivad tavaliselt korraga lauale kümme liitrist õllekannu, mis kaaluvad kokku 23 kilo. Seega tuleb esmapilgul suur raha päris raskelt.

(Õhtuleht)

Vaata lisaks: Münchenis algas 178. Oktoberfest, Saksamaal möllab Oktoberfest, Ülemeelik Valujev pidas maha korraliku peo, Oktoberfest

No comments:

Post a Comment