30.7.11

Soomlased viivad kodumaale meie poekaupa

Soome statistika andmetel ostsid põhjanaabrid mullu Eestist kaupu ja teenuseid 390 miljoni euro eest, mis Helsingin Sanomate kalkulatsioonide järgi moodustab 10% Eesti jaekäibest.

Tootjad ja kaupmehed usuvad, et rikas Soome klient kaupade ja teenuste hindu siiski oluliselt ei mõjuta, otse vastupidi – tänu soomlastele olevat meil hinnad madalamad.

Põhjanaabrid viisid alkoholi kõrval kaasa rohkelt maiustusi, toidukaupu, tubakatooteid, jalanõusid ja ravimeid ning käisid agaralt hambaravil.

A. Le Coqi õlletehast juhtiv Tarmo Noop ütleb, et nõndanimetatud õllekohvrid ongi turistidele suunatud. Nende sisu moodustab kuni 15% Eestis müüdava õllest. "Soomlased on väga hinnateadlikud ja teavad täpselt, kui palju kus midagi maksab. Õlleturul on ka nõnda tihe konkurents, et hindade tõstes oleks kohe keegi odavama kaubaga kohal. Pigem aitavad turistid hindu all hoida, kuna suuremate müüginumbrite korral on ka tehase üldkulud ühe pudeli kohta väiksemad," selgitab Noop.

Tema meelest ei taha riigivalitsus seda tunnistada, kuid oluline põhjus, miks turistid siia tulevad, on odav alkohol.

"Tänu sellele elavneb ka kaubanduselu ja nii mõnelgi inimesel on tööd. Tullakse õlut ostma, aga seejuures astutakse läbi ka juuksurisalongist ja hambaarsti kabinetist," leiab ta.

Liviko direktori ja alkoholitootjate liidu juhi Janek Kalvi sõnul on alkoholigrupis turistide osakaal ligemale 30%.

"Vaieldamatult nõnda suur turistide arv avaldab mõju. Kuid mida rohkem on ühes tootegrupis tarbijaid, seda enam konkurentsi selles segmendis on. Pigem aitavad soomlased tõesti käibe kasvatamisega hindu kontrolli all hoida," on Kalvi kindel ...

(lüh. Õhtuleht)

... Saksa turistid nurisevad, et Eestis on hinnad kõrgemad kui neil kodus. Tallinn on kallim linn kui Berliin. Eriti märgatakse kõrgemaid hindu toidupoodides, restoranides ja kohvikutes. Tallinna vanalinnas maksvat kann õlut oluliselt rohkem kui Saksamaal ...

(lüh. Eesti Ekspress)

Vaata lisaks: Soome pruulikojad saadavad õlle Tallinnasse, Rakendus leiab parima hinnaga pubi, Soomes õlleaktsiis Eestist 5 korda kõrgem, Soomlased joovad ka kodus Eesti õlut, Mullu osteti 15% rohkem viina

No comments:

Post a Comment