11.7.11

Õllest, toidust ja serveerimisest

Kohtun ühel ilusal õhtupoolikul vanalinnas restorani Leib, Resto ja Aed sisehoovis A. Le Coqi juhi Tarmo Noobi ning vastavatud toidukoha ühe eesvedaja, tunnustatud sommeljee Kristjan Peäskega. Eesmärk on uurida, kuidas õlu ja toit kokku käivad, ning kes veel on õigemad sellest rääkima kui eestlaste armastatuima õlle A. Le Coq Premiumi tootja ja mitmete tiitlitega pärjatud sommeljee.

Kogu teema sissejuhatuseks räägib Tarmo ühe toreda loo minevikust: “Paarkümmend aastat tagasi, veel Nõukogude ajal, viisin ma oma tollase tüdruksõbra Kaubamaja peal asuvasse restorani Kevad sööma. Istunud viisakalt lauda ning tellinud kelnerilt õlut, vaatas ta mulle pikalt ja tõsiselt otsa ning sõnas: “Teate, noormees, see siin on restoran, siin juuakse viina!” lõpetab Tarmo oma loo. Lõbus seik minevikust paneb mõlemad mehed naerma ja tõdema – olid ikka ajad! Värske restorani eestvedaja ja aastaid joogikultuuriga kokku puutunud Kristjan kinnitab, et ajad on muutunud ning tänapäeval on toidu saatjaks viina asemel ikka kas vein või õlu.

Õlu kogub toidu saatjana populaarsust

Kristjan Peäske toob välja mindki üllatava fakti, et ka sügavat veiniusku Prantsusmaal muutub õlu toidu saatjana üha enam populaarseks. “Õlu on oma olemuselt lihtsam ning sobib pea iga roa kõrvale, kuid siin on ka oluline vahet teha, mille kõrvale juua heledat ning mille juurde tumedat õlut,” räägib Kristjan ...

Serveerimine ausse

Kristjan ja Tarmo kinnitavad justkui ühest suust, et aeg, mil restoranis toidu kõrvale viina telliti, on kauge minevik. “Pea iga roa juurde tellitakse kas veini või õlut. Kui veini puhul teavad kõik, millisest klaasist ja millisel temperatuuril vastavat veini serveeritakse, siis õlle puhul jääb vahel teadmisi vajaka,” räägib Kristjan. Mõlemad mehed rõhutavad, et ka õlle puhul on oluline pöörata tähelepanu serveerimisele ning väljanägemisele.

Tarmo, kes seisab juba aastaid Eesti õllekultuuri arendamise eest, toob välja õlle serveerimise ja joomise neli olulist kriteeriumit – õige serveerimine, temperatuur, tihe vaht ja hea seltskond. “Kui tellite restoranis või pubis õlut, siis jälgige, et õlu avataks alles lauas teie nähes, nagu veingi,” ütleb ta ning lisab, et nii säilib joogi karastav efekt. Ta võtab kätte klaasi ja õlle ning näitab, et õlut pudelist klaasi kallates tasub klaas keerata 45-kraadise nurga alla ja täita nii pool klaasist. Seejärel tuleks klaas tõsta püsti ja valada ääreni täis. “Nii tekib joogile vahumütsike,” lisab ta ...

Loe kindlasti tervet artiklit siit

(lüh. A. Le Coq)

Vaata lisaks: Õlle ja veini sõda Tschaikovskys

No comments:

Post a Comment