20.7.11

Andrus Kandima: meki ja austa!

Tänaseks on ka 15. Õlletoober möödanik. Õlletoobri pikaajaline eestvedaja Andrus Kandima meenutas Meie Maa soovil aega, mil otsustati see festival ellu kutsuda.

Aasta oli siis 1997, kui otsustasime kahe sõbraga Saaremaal esimest korda korraldada oma õllepeo. Olime noored mehed ja tahtmist täis.

Koduõllega olime kõik kokku puutunud juba lapsepõlves. Kõikides meie peredes oli seda ikka tehtud vähemalt mõned korrad aastas ja see oli meie kodudes loomulik. Ka meile, lastele, anti põneva õlleteo kõrvalt vahel virret mekkida. See oli nagu mingi tunnustus või usaldus, ehk õpetus – meki ja austa!

Kunagi ei tehtud meie kodudes õlut sellepärast, et keegi soovis ennast purju juua. Eesmärk oli sootuks teine – proovida teha ise õlut, vahel seda pisut mekkida ja pakkuda ka külalistele. See oli nagu auasi – lauale panna kapp koos omatehtud õllega ja siis moepärast see maitsmiseks ringi lasta.

Õlletegu ja aupaklikkusega õllesse suhtumine oli pigem esiisade traditsioonide jätkamine ja austamine. Kindlasti oli see ka omamoodi õpetus lastele, kuidas sellise joogiga ümber käia. Nõukogude ajal pruuliti õlut tihti ka eesmärgiga saada pikalt ja stabiilselt jommis olek. Viimane teguviis on esiisade traditsioonide moonutamine ja devalveerimine.

Tegelikult oleme täna ajas, kus ka õlletarbimisel (ka muu alkoholi) on kaks erinevat eesmärki, mis lähtuvad samadelt alustelt – üks on kultuuripõhine, erinevate traditsioonide tundmaõppimine ja mõistlik nautimine heas seltskonnas , teisel juhul on tegemist lihtsalt sihipäratu joomisega.

Nii nagu ajas muutub kõik meie ümber, on muutunud ka Saaremaa õllefestival Õlletoober. Oleme juba aastaid tagasi oma eesmärgiks võtnud – muuta Õlletoober kultuuripõhiseks. Meie eesmärgiks ei ole propageerida õlut kui vahendit ennast ohtra tarbimisega purju juua, vaid kui üht meie esiisade traditsioonide ja ka kohaliku kultuuri edasikandjat. Seda, mida võiksime auga esitleda ja pakkuda nii külalisele, kui ka heale sõbrale maitsmiseks.

(Meie Maa)

Vaata lisaks:
Õlletoober algas uhke rongkäiguga
XV Õlletoober pakkus kvantiteedi asemel kvaliteeti
Õlletoober EBG's
Õlletoober
Lugeja õllefestivalidest: Joodik magab nagunii põõsas, hoolimata sellest, kes laval häält teeb

No comments:

Post a Comment