24.1.11

Tartu pubid timmisid õllele hinda juurde

Baaris Trepp! õlu enne 25 krooni, nüüd 1,92 eurot (30 kr). Püssirohu Punane enne 28 krooni, nüüd 2 eurot (31,3 kr). Mitmes Tartu pubis ja söögikohas on õlle hinnale hiilival sammul kroon, paar või rohkemgi lisandunud.

«Ütlen ausalt, et ma ei liitunud ka mingi leppega, sest teadsin, et hindu tuleb mugavamaks ümardada, ja mingid hinnad tõusevad nagunii,» ütles baari Trepp! ja klubi Teine Maailm juhataja Priit Palk.

Enamiku hindu ümardas Palk paari sendi jagu üles- või allapoole, õlle hinda ta tõstis pisut.

«Vaatasin, et naabrid müüvad 30 krooniga õlut, ja pole kõige hullem, kui meie ka sama hinnaga müüme. Teistest odavam õlu ei olnud eesmärk,» selgitas ta.

Kunstlikult madal hind

Püssirohukeldrit, ZumZumi ja Ülikooli kohvikut haldava firma Pere Restoranid juhataja Rain Eendra nentis, et nende söögikohadki ümardasid hindu selliselt, et need oleksid ümmargused, enamasti nulli või viiega lõppevad. «Lihtsalt ei tahtnud väga totakaid hindu jätta,» märkis ta.

Hinnad võisid tõusta Eendra sõnul vaid kampaaniatoodetel, mitte püsimenüül.

Näiteks varem kampaania korras 28 krooni (1,79 eurot) maksnud liitrine õlu Püssirohu Punane on nüüd kampaaniahinnaga 2 eurot ehk 31,3 krooni.

«Hinnatõusust kõrtsides rääkida on patuasi. Pigem püüavad kõrtsid hindu normaalsemaks teha,» ütles Eendra ja meenutas, et juba 1998. aastal maksis õlu pubis 25 krooni ning pole loomulik, kui hind on praegugi sama.

Eendra hinnangul on õlle hind praegu sageli kunstlikult madal kampaaniate ja söögikohtade omavahelise rebimise tõttu. Mõistlik turuhind oleks Eendra hinnangul õllel 30–35 krooni.

Päris sent-sendilt täpseks ei ümardanud õlle hinda ka Big Beni pubi ja Ristiisa pubi, kus tuleb varem 2,24 eurot (35 kr) maksnud õlle eest välja käia 2,3 eurot (36 kr).

«Hind muutus 0,6 senti ehk napilt alla krooni. See pole hinnatõus, vaid puhtalt ümardamine,» ütles pubide üks omanikke Kalle Tammeorg.

Uus mõttekoht

Söögikohad Suudlevad Tudengid ja Sõprade Juures on aga tegevjuhi Sirle Sõstra sõnul kõik õlle hinnad täpselt samaks jätnud. «Juulikuus arvutasime hinnad eurodesse ja samad hinnad kehtivad ka praegu,» lausus ta.

Nii A. Le Coq kui Saku õlletehas kinnitasid, et ei ole hiljuti oma müügihindu tõstnud, et mitte anda põhjust söögikohtadel hindu tõsta. Viimane hinnatõus jäi septembrikuusse, kuid toona jätsid paljud Tartu pubid ja söögikohad oma õllehinnad muutmata.

«Kindlasti pani euro tulek kõrtsmikud uuesti selle üle mõtlema, mis hinnaga õlut müüa,» nentis Saku õlletehase müügidirektor Margus Kastein.

(Tartu Postimees)

No comments:

Post a Comment