20.1.11

Euro tulek olulist hinnatõusu ei toonud

Soome majandusleht Taloussanomat tegi tiiru Eestis, et uurida, kas euro on tõstnud siinseid hindu, kuid avastas, et soomlaste jaoks on hinnad üldjoontes ikka samasugused.

Lehe sõnul ei ole euro tõstnud Tallinna turismikohtades hindu: 30 kohast 19 olid hinnad samad, seitsmes kohas olid tõusnud ja neljas madalamad kui varem. Uuring korraldati esmalt 29.–31. detsembril ning seejärel taas 15. jaanuaril, kui eurost sai esmane maksevahend.

Hindade ümardamist oli märgata mõlemas suunas. Suurimaks hinnatõstjaks kujunes soomlaste lemmik Kalev Spa, mis tõstis pileti hinda isegi 3 kuni 7 eurot. Teisena paistis silma Prisma, kes tõstis suitsuploki hinna 29,95 euroni. Siiski saab Eestist selle kätte 20 euro võrra odavamalt kui Soomes.

McDonald's oli hinnad ümardanud pigem ülespoole. Olde Hansa muutis vaid menüüd, kuid hinnad jäid samaks. Restoran Ö, samuti soomlaste lemmik, jätkab vanade hindadega.

Hotelli baarides müüdav õlu oli kallis juba enne eurot ning lehe sõnul jääb nüüd üle oodata, mis järgmise poolaasta jooksul hindadega toimub.

Toimetus märkas muu hulgas ka seda, et Viking Lotto pilet maksab Eestis 63 eurosenti ning Soomes 60 eurosenti.

Tallinnas asuvatele soomlastele on euro tulek meeltmööda, kuna see lisab läbipaistvust hinnasüsteemis. Lihtsam on ka turistil, kes ei pea valuutapunktis lisatasu maksma.

"Tarbijad on võinud juba pool aastat hinnatrende jälgida. Paralleelsete hindade süsteem kehtib veel kuus kuud. Kui keegi rumal või ahne hindu tõstab, läheb klient mujale," ütleb aastaid Eestis elanud Soome Tuglase Seltsi kultuurisekretär Tapio Mäkeläinen.

Viimaks toob ka Taloussanomat välja selle, et euro paljastas eestlaste madalad palgad, mis omakorda tekitab pingeid.

(Õhtuleht)

No comments:

Post a Comment