5.5.12

Zavoodi juht avas Pirogovi lokaali

17 aastat Tartus legendaarset Zavoodi baari pidanud Mario Pizzolanti avas Rüütli tänavas endise türgi restorani Istanbul ruumides lokaali Pirogov, mis pakub joogi ja suupistetega õhtust ajaveetmist.

Koht sarnaneb mõnevõrra nii Veini ja Vine, Möku, Il­le­gaardi, Trepi kui Notiga, kuid ei kopeeri lokaali omaniku Mario Piz­zolanti kinnitusel kedagi, lisades omanäolisust Tartu baaride ja lokaalide valikusse.

Ka Zavoodi pole mõtet Pirogovist otsima tulla.

«Kui olime läinud nädalavahetusel esimest korda lahti, arvas nii mõnigi, et siin on teine Za­vood, aga uksest sisse astudes kadusid sellised seosed kohe ära,» ütles Mario Pizzo­lanti.
Pirogov on Zavoodist viisakam, väljapeetum, valgem, avaram, ent siiski vabameelse õhkkonnaga ning tagaruumi laest ei puudu diskokeragi.

Klientide teha

«Oleme mõelnud, et Pi­rogov võiks meeldida neile, kes olid 17 aastat tagasi Zavoodi esimesed kliendid ja tunnevad, et nad on Zavoodist välja kasvanud, kuid tahavad ikkagi vabamas õhkkonnas mõnusat istumiskohta,» rääkis Pizzo­lan­ti.

Niisamuti võiks Pirogov olla Pizzolanti oletusel meelt mööda neile, kes tudengipõlves istusid hea meelega Piro­govil märjal murul ja jõid poest ostetud sooja õlut, kuid enam sinna väga ei kipu.

«Pirogovis istumine on mugavam alternatiiv Pirogovil istumisele,» naljatas Mario Piz­zolanti.
Lokaali põhirõhk lasub laial joogivalikul – Saksa ja Tšehhi õlu, Inglise siider, ise Itaaliast maale toodud veinid ning tõenäoliselt ei puudu uuest kohast ka Zavoodist tuntud naps Sipsik.

Oma kööki Pirogovis pole. Nii saab joogi kõrvale tellida vaid kergemaid suupisteid ja kuumi võileibu. Edaspidi, võib-olla kuu aja pärast, oletab Pizzo­lan­ti, hakkab Pirogov pakkuma ka ungaripäraseid päevasuppe, mis tehakse valmis Zavoodi köögis.

Koha selgem omapära kujuneb aga Pirogovi ungarlasest tegevjuhi Balázs Herczegi sõnul välja ajaga. «Me võime algse kontseptsiooni välja mõelda, kuid lokaalist teevad lokaali lõpuks inimesed, kes seal käivad,» märkis ta.

Baaride buum

Uusi boheemlaslikke baare, lokaale ja söögikohti on Tartu kesklinna lisandunud jõudsasti just viimaste aastatega – Möku, Vein ja Vine, Nälg, Trepp, Nott, peagi avatav Kivi baar, äsja avatud Pirogov.

«Ilmselt vaadatakse, et baari pidamine tundub olevat tulus äri. Neid tehakse juurde, kuni turg lõpuks küllastub ja nõrgemad välja langevad,» lausus 17 aastat baari pidanud Piz­zolanti.

Praegu Mario Pizzolanti hinnangul Tartus üleküllastust baaridest ja lokaalidest veel ei ole.

«Esmapilgul tundub, et kesklinnas on väga palju baare, aga kui võrrelda Tartut mõne välismaa linnaga või vaadata tudengite suhtarvu, siis pole Tartus neid midagi nii palju,» lausus ta.

 (Tartu Postimees)


No comments:

Post a Comment