15.5.12

Ropud õllehinnad Tallinna kesklinnas

Kevad-suvisel hooajal on õlu kahtlemata üks populaarsemaid jooke. Isegi mitteõllesõbral käivad teinekord kuumal päikesepaistelisel päeval neelud külma õlle järele.
Nelli püüdis põgusalt uurida, millised on õlle praegused keskmised hinnad Tallinna pubides/baarides ja alles hiljuti avatud vabaõhukohvikutes Raekoja platsil.


Kui healt sõbralt sai küsitud, kus tema õlletamas käib, oli vastus kiire tulema. Vana Willemi ketti kuuluvas baaris, mille nime ta ei mäleta, kuid mis asub enne Club Hollywoodi, seal, kus kunagi olnud söökla "Võit". Koht on küll teinekord rahvast pungil täis juba kella seitsme ajal ja näiteks tunnustatud ja kvaliteetne Newcastle tume õlu maksnud vaid 2, 5 või 3 eurot.

Hiiu Pubis kogunevad jalgpallifännid
Hiiu pubi on aastaid olnud jalgpallisõpradest õllenautijate või vastupidi kogunemiskoht. Seal on saadaval kolme sorti vaadiõlut, A Le Coq Premium, Saku Originaal ja Saku Rock. Kõik kolm on võrdselt popid ja hind on kah sama, pool liitrit maksab 2, 60 eurot.
Pudeliõllede valik on tunduvalt rikkalikum, kokku kakskümmend sorti. Esindatud on Saku (Tume, Dublin, Kuld jt), erinevad Tšehhi õlled (Budweiser), lisaks Corona, Newcastle ning ka alkoholivaba õlu. Alkoholivaba õlu Baltika pudel maksab 1, 90.
Pudeliõllede esirinnas on Saku omad ja tšehhi õlled, pooleliitrise pudeli hind nende mõlema puhul reeglina 2, 90.
Kõige kallimaks õluks on Budweiser ja Krusovice, pool liitrit ja rahakott 3,50 euro võrra kergem.
Hiiu Pubi plussiks on ka "happy hour", esmaspäevast reedeni kella 16:00 - 19:00 on kogu menüü, sealhulgas õlled, 25 protsenti odavam.

Raekoja platsis hinnad laes
Kuid sellest hoolimata soojal kevadpäevalgi raske välikohvikutes kohta leida, kuigi neid on platsil vähemalt viis. Tavalisel kohalikul tööinimesel siia asja pole, selle raha eest, mis siin kulub 0,33 liitrise väikese õlle kinnimaksmiseks, saab poest 4-5 pudelit pooleliitrist korralikku õlut.
Kohvik-restorani "Vana Toomas" esine on praktiliselt rahvast täis, mõni üksik vaba laud siiski leidub. Sõbralik teenindajanna ütleb, et täna on venelasi hästi palju, muidu pidavat soomlaste ülekaal olema.
Joogikaartilt leiab õlled lahja alkoholi alt. Valik just suur ei ole, kuid see-eest hinnad on. Vaadiõlledest saab A Le Coq Premiumi. Kolm kogust: 33 cl maksab 4, 50; 50 cl 6, 50; 100 cl 11, 00.
Pudeliõlledest on ainult A Le Coq Porter, 50 cl maksab 6,50.
Ja kujutage ette, isegi alkoholivaba õlu, Buckler, on ropumast ropu hinnaga - 33 cl maksab viieka! Aga lolle ilmselt leidub, sest muidu oleks hind ehk odavamaks tõmmatud.
Mida rikas välismaarahvas eelistab? Kinnitatakse, et vaadi­õlu läheb paremini.

Restoran Kaerajaan veidi odavam
Raekoja platsi külje peal asuv rahvuslik "Kaerajaan" on mahaistumiseks ja õlle libistamiseks natuke odavam koht. Käivad sealgi peamiselt vene ja soome turistid, teisipäeva pärastlõunal märkab peamiselt keskealisi soomlasi.
Vaadiõluks on Saku Kuld, 5,2%. 50 cl maksab 4,80 ja 33 cl 3,60.
Pudeliõlledest on saadaval umbes seitse sorti. Saku Tume, 50 cl, maksab 4, 80, sama kogus Saku Mõdu kuuskümmend eurosenti vähem. Kõige odavamaks õlleks on Saku Originaal non-alco ehk alkoholivaba ja selle eest tuleb rahakotti kergendada 2,90 euro võrra.
"Pisikesed" väljamaa õlled, Tuborg, Carlsberg, Newcastle Brown Ale, on kõik ühe hinnaga, 3,60. Sama 0,33 liitrist mõõtu ja hinda annab välja ka Saku On Ice.
Kena noor ettekandja teab, et eelistatakse vaadiõlut, Saku Kulda.

Belgia õlu teeb hinnarekordi
Viru tänaval, täpselt lillekioskite vastas on vabas õhus avatud restorani "Kaljas" välikohvik, või kuidas seda nüüd täpselt sõnastada. Kena, stiilne ja kui üks erand välja arvata, polegi nii kallis. Kõvaks plussiks juurde, et ettekandjateks on väga ilusad noored naised.
Sellegipoolest pole päevasel ajal täituvus kuigi suur, vabu laudu on rohkem kui neid, kuhu keegi ennast sättinud.
Silma hakkavad põhiliselt nooremate soomlaste seltskonnad ja üksik keskea kanti paarike, kuid teenindaja väidab hoopis teise kontingendi olemasolu. Sakslased, venelased, hispaanlased pidavat siin rohkem käima, soomlasi mitte nii palju.
Õlut pakutakse koguni 22 sorti, palju on just Belgia õllesid. Kusjuures üks belgia õlu püstitab ka hinnarekordi. Gouden Carolus Classic, eripärase formaadiga 0,75 liitrit, maksab õlle kohta uskumatu hinna 14,5 eurot.
Vaadiõlledest pakutakse siin A Le Coq Premiumi. Traditsiooniline pool liitrit maksab 3, 90 ja kolmandik liitrit 3,20 eurot.
Alkoholivabadest õludest on kirjas selline mark nagu Beck´s. 0,33 liitrit maksab 3,2 eurot.

Von Krahli baar pakub ­kolmekümmend sorti õlut
Vanalinnas, piltlikult "kolme sammu kaugusel Raekoja platsist eemal", on üks soodsamaid kohti  Von Krahli baar. Ja vahest veelgi tähtsam, et sealt leiab hästi laia õllevaliku. Rekordarv? Esindatud on vähemalt kolmkümmend sorti ja valik täieneb kogu aeg.
Saadaval on nii vaadiõlu kui pudeli­õlu, vaadiõlu läheb paremini. Ostetuimad on kindlasti Saku õlled, Saku Originaal ja Saku Rock. Hinnapoliitika on seejuures huvitavalt, või õigemini öeldes detailideni läbimõeldult kujundatud.
Argipäeva päeval ja nädalalõppudel maksavad pooleliitrised "Sakud" 2,50 eurot, argipäeva õhtul peale kella 18:00-i aga ainult kaks eurot.
Välismaistest õlledest eelistatakse hetkel Krusovicet, pooleliitrine seda vaadiõlut maksab 2,50. Eri õlled muutuvad aga iga päev popimaks, saan Von Krahlist täpsustava kindla vastuse.

The Lost Continent on Saku õlle välja tõrjunud
Narva maanteel asub noorte seas küllaltki populaarne baar & restoran The Lost Continent, mis on iga päev avatud.
Vaadiõlledest pakutakse kolme, A Le Coq, Heineken ja Newcastle. Esimese kahe puhul on poole liitri hind 2,70 eurot, viimase puhul 3,10.
Pudeliõlut on saadaval 12 sorti. Hinnad kõiguvad täpselt samas vahemikus mis vaadiõlled, tšehhi õlled on kodumaisest kallimad.
Pudeliõlut on ka 0,33 formaadis, maksab 2,35.
Rahvas eelistab vaadiõlledest A Le Coq Premiumi, pudeliõlledest A Le Coq Speciali ja Tshehhi õllesid.
The Lost Continendi eripäraks on vahest see, et Saku õlut sealt ei saa, mitte ühtegi marki. Baarmani sõnul ongi õige pubiõlu just ja ainult A Le Coq.
Õllesõbral tasub The Lost Continenti võimalusel asja teha pärastlõunal kella neljast kuueni, siis on "õnnelik tund" ja kolm õlut saab kahe hinnaga.

Odavaimad õlled leiab Kopli sügavustest
Kust aga leiab Tallinna odavaimad baariõlled? Ilmselt Kopli tagasoppidest, kust mujalt...Kopli trammide lõpp-peatuses Kopli tänava lõpus on selline pealtnäha tagasihoidlik baar nagu "Derevyashka".
Ka interjöör pole teab mis luksuslik, kuid mugavat äraistumist võimaldav. Mängib popmuusika, koht on pärastlõunasel ajal tühi.
Suureks plussiks on baari lahtioleku ajad. Juba kell kaheksa-pool üheksa hommikul saab seal õllejoomisega algust teha ja argipäeviti tahtmisel protseduuriga venitada südaööni välja. Puhkepäevadel veelgi kauem, siis läheb koht kinni alles kell viis hommikul.
Kusjuures nädalalõppudel saab õhtuti lisaks tantsu üles võtta, seda muidugi juhul, kui naisi on...
Kui joogikaart ette võtta, siis sealt leiab kümmet sorti õlut pluss üks alkoholivaba õlu. Õllehinnad on aga lihtsalt soodsamast soodsamad, kuigi lahke baaridaami sõnul leidub vahel ikkagi mõni, kes neidki hindu kalliks peab.
Aga kujutage ette, 50 cl (ehk pool liitrit) Palmse tumedat vaadiõlut saab kätte vaid 1,50 euroga ja A Le Coq Premium ja Alexander (samuti vaadiõlled) on vaid kümme eurosenti kallimad!
Pudeliõlledest maksab A Le Coq Porter, Saku Rock ja Lidskoe 1,80.
Kõige kallimad õlled on Kozel ja Guinness vastavalt kaks ja kolm eurot, viimse formaat on 44 cl.
Ei kujuta ette, kes Koplis küll alkoholivaba õlut pruugiks, kuid sedagi on saadaval. Alkoholivaba Baltika eest küsitakse seal 1,60.

Derevyashka ­rahvusvaheline seltskond
Ah jaa. Kes õllest vähe(m) hoolib, kuid õllemaitset ikka suhu saada tahab, võib võtta ka minikoguse õlut, 0,33 liitrit. Hind peaaegu sama, mis karastusjoogil Coca-Cola - vaid 1, 10 eurot. Valida saab kahe sordi vahel, A Le Coq Premium ja Alexander.
Raske küll uskuda, kuid baaridaami sõnul ei käi neil õlletamas sugugi mitte ainult kohalikud venelased. Odava baari on üles leidnud nii eestlased, ukrainlased, soomlased kui isegi norrakad. Õhkkond pidavat olema "mirnõi" ehk rahulik, tülinorijaid karta ei maksa ja lisaks on baaril oma korralik turva­mees(kond).
Baaridaam ise soovitab õlle asemel juua hoopis dzinni. Gin Grape pidavat olema väga hea...

Kontserdiklubi Rock Cafe pakub püsikliendile ­soodustust
Vähemalt nii võiks nende koduleheküljelt välja lugeda. Nemadki pakuvad õlut ainult siis, kui mingid üritused toimuvad. Reedeti-laupäeviti alati, muudel päevadel tuleks täpselt kava jälgida, kas midagi ikka toimub...
Õlut on seal saadaval üheksa sorti ja ka alkoholivaba õlu.
Domineerib jälle Saku, kuue sordiga. hele, tume, kuld, on ice jne.
Üllataval kombel on kõige odavam Lapin Kulta, soomlaste õlu, mis enamusele Saku toodangule iga kell ära tegema peaks...
Omamoodi humoristid on nad ka seal Rock Cafe rokikohvikus - pool liitrit Lapin Kulta´t on täpselt samas hinnas alkoholivaba õluga, 2,50.
0,5 liitrised "Sakud" maksavad kõik kolmeka. 0,33 Saku On Ice ja Tuborg 2, 50, kuid sama kogus Newcastle Brown Ale´t 3,00.

(Nelli Teataja)

Vaata lisaks:
Valitsus tõstab õlle hinda, aga ei kuku
Viinajoomine on tunduvalt kallimaks läinud
Raekoja platsil küündib õlle hind 6 euroni

No comments:

Post a Comment