19.1.12

Muistne sumeri õlu võis olla alkoholivaba

Kääritatud teraviljapõhine rüübe, mida omal ajal nautisid sumerlased, ehk nn sumeri õlu, võis olla alkoholivaba, annab mõista muistsetele sumeri tavadele keskendunud hiljutine ülevaateuuring.

Ehkki iidsed kirjutised ja väljakaevamistel leitud anumakillud näitavad, et Mesopotaamia elanikud armastasid kääritatud teraviljajooki, pole endiselt selge, kuidas märjukest tegelikult valmistati, vahendab Live Science.

Pruulimistehnoloogiate uurimise eesmärgil analüüsis Saksamaa Max Plancki instituudi ajaloolane ja kiilkirjaspetsialist Peter Damerow nii muinasaegse õlletootmise ja -tarbimisega seotud arheoloogilisi leide kui ka nelja tuhande aasta vanuseid kiilkirjas kirjutatud tekste, nende hulgas sumerite administratiivse iseloomuga dokumente ning müüte ja seadusandlust käsitlevaid kirjanduslikke ülestähendusi.

Vaatamata teabe kogumisele ohtratest allikatest järeldas Damerow viimaks, et Mesopotaamiast leitu heidab vähe valgust sumerlaste pruulimistehnikatele, väljendades kahtlust, kas toonast populaarset jooki saab üldse õlleks pidada.

„Arvestades meie piiratud teadmisi sumeri pruulimisprotsessist, ei saa me kindlalt öelda, kas selle lõppsaadus sisaldas alkoholi,” kirjutas Damerow.

(Delfi)

KOMMENTEERI

Vaata lisaks:
Sumerlased jõid alkoholivaba õlut?
Õllepärmi esiisa reisis kohale Argentiinast
Prantsusmaal pruuliti õlut juba 2500 aastat tagasi
Õlletegemise ideele tulid naised?
Tudengite eksperiment viib nad ajas tagasi
Õllest ja õllejoomisest muistses Sumeris ja Akkadis

No comments:

Post a Comment