4.1.12

"Vähese gluteenisisaldusega" ei ole veel ohutu

Tsöliaakia või gluteenitalumatuse all kannatavaid õllesõpru ahvatleb uus tooterühm — niinimetatud madala gluteenisisaldusega õlled. Värske uurimus näitab, et taolised eriõlled võivad ometi sisaldada sümptomeid esile kutsuvates kogustes gluteeni.

60 jaemüügis leiduvat õllesorti kontrollinud Austraalia teadlased leidsid tavalisest odrast pruulitud õlledest ootuspäraselt suurel määral hordeiini ehk sellist tüüpi gluteeni, mida leidub odras. Kaheksas õlles tähistusega „gluteenivaba” puuduski gluteen täielikult, vahendab Discovery News.

Tähistus „madala gluteenisisaldusega” osutus aga mitmetähenduslikumaks. Kaks uuringusse hõlmatud, väidetavalt madala gluteenisisaldusega õllesorti sisaldasid tavaliste õlledega võrreldaval määral hordeiine.

Reeglina pruulitakse õlut odrast või nisust, mõlemad sisaldavad gluteeni. Gluteenivaba õlle valmistamisel võtavad tootjad appi sorgo-, hirsi- või tatralinnased. Nende õllede maitse ja hind on tarbijaile aga sageli vastuvõetamatud. Ometi on teadlased vaielnud, kas gluteen üldse jääb pärast pruulimis- ja käärimisprotsessi õlle sisse alles.

Ajakirjas Journal of Proteome Research äsja avaldatud uurimuse raames rakendati uut ja äärmiselt täpset testi, millega analüüsiti nelja tüüpi hordeiini, aga ka kaerast pärineva, potentsiaalselt reaktiivset tüüpi gluteeni aveniini sisaldust õlledes.

Testide tulemused kinnitasid eeldust, et suurem osa tavaõlledest sisaldab gluteeni kogustes, mis võivad süvendada haigusnähte neil kahel miljonil inimesel, kes põevad tsöliaakiat ehk autoimmuunset haigust, mis väljendub peensoole suutmatuses toidus sisalduvaid toitaineid omandada juhul, kui organismi neeldub isegi väike kogus gluteeni.

Samuti annab uurimus kindla teadmise, et gluteenivabad õlled on tsöliaakiahaigetele tõepoolest ohutud. Kui sildil seisab aga kiri „madala gluteenisisaldusega” ning teie olete gluteeni suhtes ülitundlik, tuleks märjukest rüübata äärmise ettevaatusega.

(Delfi)

Vaata lisaks: Mis on gluteenitalumatus?

No comments:

Post a Comment