24.1.12

Briti pubisid langeb kui loogu

Läinud aasta teises pooles läks Suurbritannias hingusele keskmiselt 16 pubi nädalas. Eriti nutune on pubide saatus ees- ja äärelinnades.

2011. aasta esimeses pooles oli pubide sulgemiste tempo 14 nädalas.

Õlletootjate ja pubipidajate survegrupi Campaign for Real Ale (Camra) suhtekorraldusjuht Jon Mail ütles, et pubisid on tabanud «kolmikneedus»: õllemaksu tõus, ostukeskuste konkurents ning tõsiasi, et suured pubifirmad müüvad õlut oma rentnikele üle turuhinna.

«Lootsime, et olukord paraneb, aga viimaste numbrite valguses läheb pubidel üha hapramini,» ütles ta. «Peatänavate pubid saavad siiani hakkama – tänu inimestele, kes seal pärast tööd joomas käivad. Aga eeslinnade ja äärelinnadega on teised lood. Seal on inimestel odavam astuda läbi ostukeskustest.»

Viimase kahe aastaga on igaveseks uksed sulgenud 1078 ees- ja äärelinnapubi.
Maapubide kinnipaneku tempo oli viimases poolaastas kuus nädalas, linnade peatänavail aga kaks nädalas.

Kõige kiiremas tempos pandi Britannias pubisid kinni 2009. aasta esimeses pooles – 52 nädalas. Rick Muir uuringufirmast Institute for Public Policy Research ütles: «Pubide sulgemised on jätkuvalt suur probleem, tegemist on ajalooliselt kõrgete tasemetega.»

Möödunud nädalal teatas «peatänavate» pubikett JD Wetherspoon, et peab ilmselt loobuma tänavuseks plaanitud laiendustest, kuna tänu maksukergitustele on õllejoomine vähenenud.

Suurbritannia Õlle ja Pubide Assotsiatsiooni (BBPA) andmetel kahanes õlle müük pubides mullu 3,4 protsenti, 2010. aastal aga 7,6 protsenti.

BBPA tegevjuhi Brigid Simmondsi sõnutsi on eriti kurb trend pubide sulgemine eeslinnades ja elurajoonides.

«Valitsus peaks selle reeglite ja piirangute üliküllusega midagi ette võtma, sest kodudes juuakse samal ajal üha rohkem ja rohkem alkoholi,» ütles Simmonds.

Õllemaks tõusis viimases eelarves 7,2 protsendi võrra, seda tänu leiboristide poolt 2008. aastal juurutatud seadusele, mis sätestas, et alkoholimaksud tõusevad igal aastal vähemalt 2 protsenti inflatsioonist rohkem.

Copyright The Financial Times Limited 2012

(Postimees)

Vaata lisaks:
Iiri pubide pidu läbi
Briti suurpank müüs 918 pubi
Facebook kisub pubisid põhja

1 comment:

Post a Comment