8.5.11

Amet: oleme sõna "mahe" osas teinud kompromisse

Kuna eesti keeles tähistab „mahe“ ka maitseomadust, oleme teinud teatud kompromisse, kuid sel juhul peab kasutama sõna „mahedamaitseline", selgitas veterinaar- ja toiduameti toiduosakonna peaspetsialisti Heidi Mägi.

Mägi kinnitusel tegelevad ka nemad Saku Originaal Mahe nimetuse õiguspärasuse tuvastamisega. "Praegu kogume taustainformatsiooni, millega seoses sellist tootenime kasutatakse ning kui palju on antud toodet turule viidud ja kui palju on seda veel laos,“ rääkis Mägi.

„Kui on tuvastatud mittenõuetekohane mahemärgistus, siis me teeme käitlejale vastavasisulise märgukirja, kuid ei nõua koheselt kõigi tootepartiide turult eemaldamist. Koostöös käitlejaga määratakse kuupäev, mis ajaks eksitava mahemärgistusega tooteid enam müügil olla ei tohi.“

Mägi ütles, et sõnad „mahe“ ja „öko“ on nii liitena kui ilma liiteta kaitstud Euroopa Parlamendi ja Nõukogu määrusega nr. 834 aastast 2007. „Määruses on kirjas (artikkel 23) nende sõnade kasutamise tingimused,“ täpsustas Mägi. „Kui on tegemist tavatootega ehk mittemahepõllumajandusliku tootega, siis ei tohi nimetuses kasutada sõna „mahe“. Kuna aga eesti keeles tähistab „mahe“ ka maitseomadust ehk siis kirjeldab maitset, oleme teinud teatud kompromisse. Näiteks kui kirjutatakse pikalt välja „mahedamaitseline“, siis me saame aru, et siin ei viidata mitte mahepõllumajandusele, vaid viidatakse maitseomadusele.“

Mägi sõnul leidub ettevõtteid, kes enne toote märgistamist on konsulteerimiseks pöördunud veterinaar- ja toiduameti poole. „Aga on ka päris palju ettevõtteid, kes tulevad tootega turule ja alles siis avastavad, et toode on mittenõuetekohaselt märgistatud.“ Mägi lisas, et näiteks Saku Õlletehas ei ole märgistuse osas nõu küsimiseks pöördunud ei tema ega ka mitte ühegi teise järelevalveametniku poole.

Saku Õlletehase uudistoode Saku Originaal Mahe pani põhikonkurendi, Tartu õlletehase kirjutama ametliku järelpärimise, kui õiguspärane on sõna „mahe“ kasutamine õlletoote nimes.

(Äripäev)

Vaata lisaks:
Tarbijakaitseamet võib minna õlle nime kallale
Saku tõi turule mahedama maitsega Originaali

No comments:

Post a Comment