28.3.12

Automaadid ei pea koormusele vastu

Juba paar nädalat kestnud probleemid Kuressaare taarapunktide sulgemise ja väheste lahtiolevate pidevate riketega on linnakodanikel kopsu üle maksa ajanud. Kaebusi on hulgaliselt tulnud ka Saarte Hääle toimetusse.

“Läksin pühapäeval taarat ära andma, Mooni tänava Säästumarketis oli silt, et taaraautomaat on suletud. Siis läksin Selverisse, seal sama seis,” kurtis anonüümseks jääda soovinud mees, kes oma sõnul oli tõesti väga vihane. “Kavatsesin seejärel Rimisse minna, aga mõtlesin, et saan seal ka äkki vastu hambaid, ja loobusin,” märkis ta. Pettunud taaratagastaja lisas, et kuna ta ei saanud taarakotiga oma tavapäraseid oste tegema minna, siis viskas ta pudelid lihtsalt prügikasti.

Saarte Hääleni jõudnud info kohaselt ei olnud olukord esmaspäeva õhtuks paranenud. Mitmed taarat tagastada soovinud inimesed raputasid nii Mooni tn kui ka Kihelkonna maantee Säästumarketi taaraõgija ees nõutult pead ja laiutasid taarakottidega koormatud käsi. Suletud oli ka Saare Selveri taarapunkt.

Selveri avalike suhete juht Annika Vilu ütles, et nädalavahetusel läks Saare Selveri taarapunktis lint nii katki, et selle remontimiseks tuli tehnik kohale kutsuda. “Täna (eile – toim) hommikul sai taarapunkt taas töökorda,” kinnitas ta. Probleemi juured on siiski sügavamal. Nimelt on ümbruskonnas viimasel ajal mitu taaratagastuspunkti suletud ja seetõttu on Selveri taaravastuvõtt üle koormatud. Liiga palju taarat põhjustab omakorda jällegi tehnilisi apse ja sunnib punkti sulgema.

Rimi Eesti Food AS-i turundus- ja kommunikatsioonispetsialist Andrija Lilleoja selgitas, et kahjuks on taarapunktid suletud olnud juba eelmisest nädalast. “Sulgemise põhjuseks on asjaolu, et Kuressaares on taaramahud kahe automaadi sulgemise tõttu viis korda kasvanud,” märkis ta. Lilleoja lisas, et olukorra stabiliseerimiseks on vaja taara äravedu suurendada. Selles osas on koostööpartneriga tänaseks kokkulepe juba saavutatud.

Hiljuti suleti kehva majandusseisu tõttu Kuressaare Pika tänava taarapunkt. Selle käivitamist kaalunud OÜ Ensert juht Märt Käesel ütles, et kuna see on üks keeruline äri, ei ole ta veel otsust teinud. Käesel lisas, et otsus ei olene ainult temast. “Ma arvan, et see laheneb paari nädala jooksul,” sõnas ta.
Kuressaare linnavalitsuse keskkonnaspetsialisti Karli Valdi sõnul võtavad Kuressaares tagatisrahaga pakendit vastu (õlle ning vähese etanoolisisaldusega alkohoolse joogi ja karastusjoogi klaas-, plast- ja metallpakend) mõlemad Säästumarketid, Selver, Rimi, Kaubaait A ja O, Roomassaare A ja O ja Sadama pood.

Tagatisrahata taarat võtsid varem vastu ka Pikk tn 42A ja Mooni tn 8 taarapunktid, kuid pärast nende sulgemist tänavu 1. märtsist tagatisrahata pakendit üheski linna taarapunktis vastu ei võeta. “Pikk tn 42A taarapunkti plaanitakse uuesti avada,” märkis Valt.

Rae poes ei nõuta seaduse täitmist

Kuressaare kesklinnas asuv Rae kauplus eirab siiani pakendiseadust, mille kohaselt peaks kaupluses olema ka taarapunkt. Kuid seda pole Raes kunagi olnud.
Nädalapäevad tagasi ütles linnavalitsuse keskkonnaspetsialist Karli Valt Saarte Hääles: “Tarbijate ühistu on meile vastanud, et Rae keskuse ehituse käigus kauplustel taara vastuvõtmise nõuet veel ei olnud ja nüüd pole seal taarapunkti avamiseks lihtsalt ruumi.”
Saarte Hääl uuris eile linnavalitsusest taas, miks linnavalitsus ei tegele Rae poe seaduserikkumisega.
Linnavalitsuse pressiesindaja Kristiina Maripuu vastas küsimusele, kas tarbijate ühistu esitatud vabandus vabastab Rae poe seaduse täitmisest: “Ei vabasta.”

Järgmiseks läks teele päring, mida linnavalitsus siis ette võtab. Pressiesindaja vastas: “Praegu keskendutakse Pikk tn 42A taarapunkti taasavamise ja tagatisrahaga pakendi Maxima vastuvõtupunkti avamisega seonduvale.”
Saarte Hääle meilivahetus pressiesindajaga jätkus veel kuni tööpäeva lõpuni, kuid otsest vastust, mida linnavalitsus siis Rae poe osas ette võtab, ei tulnudki. Kristiina Maripuu märkis, et need kaks eelmainitud probleemi on praegu olulised ja seega muude muredega tegelema ei hakata. Ta lisas vaid, et “sellest on nendega (STÜ – toim) juttu olnud”.

(Saarte Hääl)

Vaata lisaks:
Valiti sada paremat taarapunkti
Pandipakendi käitlustasu langeb
Taara hind tõuseb 1. juulist
Riik tahab tõsta taara hinda
Kaupmehed pole pakendikohustusest kuulnudki

No comments:

Post a Comment