8.6.11

Toorme kallinemine õhutab hinnarallit

Toiduainetööstuse toorme galopeeriv hinnatõus, milles tänavu on vaieldamatuks liidriks suhkur, sunnib ka Virumaa tootjad ja toitlustajad hindu kergitama.

Suhkru hind, mis on võrreldes käesoleva aasta jaanuariga tõusnud juuni alguseks kahekordseks, tõukab hindu tagant kõikides nendes toiduainetööstuse harudes, kus seda toormeks kasutatakse ...

“Tõsi ta on, et ka joogitööstuses kasutatav tooraine on läbimas hinnatõusu. Tundsime seda juba eelmise aasta teisel poolel, et meile kahe kõige tähtsama tooraine - linnase ja suhkru - hinnad on kogu maailmas tugevalt tõusmas,” kommenteeris ASi Viru Õlu peadirektor Ott Licht.

Ettevõtte juht selgitas, et tänu õlletehase emafirma, Taani kontserni Harboe suurusele on Viru Õlu väikese tütarfirmana saanud hindu jõuliselt paremaks kaubelda, kuid mingi hinnamuutus ootab ees ka nende tooteid.

“Suhkrut ja linnast sisaldavate jookide hinnad tõusevad 4-7%, siirupite hinnad vahest mõnevõrra rohkemgi,” nentis Licht.

Õlletehase peadirektor selgitas, et kui suhk­ruhinda mõjutavad tihti poliitilised otsused, piiramaks ELi riikidesse importimist, siis linnasehind on otseselt seotud odra saagikusega Euroopas, kaugemalt ei kannata enam tuua. Tänavune viljasaak ei näi sugugi olevat mullusest parem, sest kevad on olnud väga kuiv.

“Kui suudame osta elutähtsaid tooraineid odavamalt, siis kindlasti juba konkurentsi tõttu hinnad ka langevad. Me kasutame tootmises vaid peedisuhkrut, mis on tööstuse jaoks kvaliteetsem kui rohkem levinud roosuhkur, samas on selle saadavus ka oluliselt piiratud,” kommenteeris Ott Licht ...

Majandusanalüütik Karel Lem­ber on Virumaa Teatajale kommenteerinud, et toiduainete kallinemisel on viimastel aastatel olnud mitu põhjust. Ühest küljest on suurenenud tarbimine kiire kasvuga Aasia riikides, nagu Hiinas ja Indias, teisalt ei ole looduskatastroofide tõttu tootmismahud piisava kiirusega järele tulnud.

Suhkru hind on tõusnud solidaarselt koos teiste toiduainete hindadega. Samuti olid ilmaolud peamistes suhkrukasvatuspiirkondades Brasiilias ja Indias ebasoodsad, mistõttu tootmine vähenes.

(lüh. Virumaa Teataja)

Vaata lisaks: Viru Õlu

No comments:

Post a Comment