16.8.11

Kas VTA lööb ökofestivalile hingekella?

Sellel nädalal algab Põlvamaal järjekordne ökofestival, mis tipneb 20. augustil Karilatsis suure talutoodete laada ja perepäevaga. Paraku ei soovi mitmed talutoodete müüjad enam laadale tulla, kuna kardavad Veterinaar- ja Toiduameti ametnikke.

Põlvamaal leiab 15.- 20. augustini aset järjekorras juba kuues ökofestival "Rohelisem elu", mille iga-aastane kulminatsioon on talutoodete laat, mida näiteks eelmisel aastal külastas ligi 6000 inimest.

Põlvamaa üheks sümboliks kujunenud festivali korraldab SA Põlvamaa Arenduskeskus ning selle töötajad ongi nüüd mures, sest järjest raskem on leida festivalile talukauba müüjad, kuna väiketootjad sõna otseses mõttes kardavad laata kontrollivaid Veterinaar- ja Toiduameti (VTA) ametnike.

"Kutsusin näiteks laadale õllepruuli, kes teeb väga head koduõlut ja - kalja, kui aga nad kuulsid, et oleme Põlvamaalt, siis ütlesid kohe ära, kuna nende sõnul on meil väga kurjad VTA ametnikud," tõi Põlvamaa Arenduskeskuse konsultant Tiiu Marran vaid ühe näite.

Marrani väitel tekitabki paljudes väiketootjates segadust ja hirmu eelkõige ametnike erinev seadusepügalate tõlgendamine, mistõttu on tekkinud olukord, kus mõned asjad, mida näiteks Põlvamaa VTA ametnikud sõnaselgelt keelavad, on teistes maakonnas jälle lubatud.

Tiiu Marran on selle probleemiga kokku puutunud ka Põlvamaa kvaliteedimärgiks kutsutava Põlvamaa "Rohelisema märgi" tegevust koordineerides. Kuna paljudes taluhoonetes, mis on küll kaasaegselt renoveeritud avaneb siiski taluköögist uks otse tualettruumi, on see VTA ametnike hinnangul siiski saasteallikas, mistõttu sellises köögis pole mõeldav müügiks toiduainete valmistamine ...

Loe artiklit siin

(lüh. Õhtuleht)

Vaata lisaks:
Maaettevõtjad heitlevad euronormidega
Visa mees võitleb veinimüügi õiguse eest
Rohelisem elu

No comments:

Post a Comment