9.2.11

Super Bowl ja reklaamid


Ameerika jalgpall jääb paljudele eurooplastele kaugeks. Kuid NFL-i finaal Super Bowl on reklaamibisnise ja -fännide ülitähtis iga-aastane sündmus.

Sel­le män­gu vaheajal näidatakse vaatajatele umbes sadat uut reklaami. 6. veebruaril toimunud finaalis võitis Green Bay Packers Pittsburgh Steelersit ja reklaamibisnises seljatas konkurendid Volkswagen Passati reklaam. Kõiki Su­per Bowli reklaame on võimalik vaadata aadressil: http://super­bowlads.fanhouse.com/2011/ Kindlasti polnud Volkswageni „The Force” (Youtube’i otsing: Volkswagen The Force) Super Bowli õhtul kõige mõjuvam reklaam, kuid juba enne oli sellest „Star Warsi” kangelasest ja kodus asju ellu äratavast poisist saanud Youtube’i fenomen. Praeguseks on seda reklaami Youtube’is vaadatud üle 18 miljoni korra. Võib üsna kindlalt arvata, et reklaam saab pärjatud Cannes’i reklaamifestivali Kuldlõviga.

Seega ei tähenda Super Bowli reklaamibisnis enam ainult õhtut, mil reklaami näidatakse, vaid loevad ka eelnevad ja järgnevad nädalad sotsiaalmeedias. Näiteks rehvifirma Bridge­stone tegi oma Super Bowli reklaamidele treilerid (vt. bridgestonetire.com/superbowl/), kuid treilerite tootmine on mõttekas siis, kui treiler on sama hea reklaam kui reklaam ise ja vastupidi. Koprapoisiga Bridgestone’i reklaam „Carma” osutus pare­maks kui tema treiler ning firmasisest meilisaatmist tögav ja homosuhet lahkav reklaam „Reply All” kõvasti nõrgemaks kui ta enda treiler. Õllemark Bud Light esitas Super Bowlil kõige mõjuvama reklaamide seeria koerte ja kodukujunduse paralleelidega.

Kokkuvõttes võibki öelda, et need 50 reklaami esindasid uskumatult väheseid tootekategooriaid: põhiliselt autoreklaamid, sekka mõned õlle-, telekommunikatsiooni- ja rämpstoidureklaamid. Super Bowli reklaamid muutuvad interneti abiga järjest olulisemaks. Tänu Super Bowlile on võimalik head reklaami eelpromoda ja järelpromoda. Ja hea reklaami reeglid ei ole infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni meeletu arengu käigus muutunud. Peab olema hea toode, täpsed reklaamikontseptsiooni käivitavad küsimused, lennukas idee ja korralik teostus. 3D, ufod ja tükkidest kokkusulavad autod on teisejärgulised. Loeb sisu, mitte vorm. Täpselt seda tõendab Volkswageni reklaam „The Force”.

(Eesti Päevaleht)

No comments:

Post a Comment